Ή F-35 ή S-400, λένε οι ΗΠΑ στην Αγκυρα

0


Μήλον της Εριδος έχει καταστεί μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ το ρωσικό σύστημα S-400, που θα αγοράσει η Αγκυρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την παραμονή στη φυλακή του πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς αποφάσισε χθες τουρκικό δικαστήριο, παρά τις εκκλήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα για άμεση αποφυλάκισή του.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και των αμερικανικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της επιτροπής Αμυνας της Γερουσίας, γερουσιαστή Τζέιμς Ινχοουφ.

«Να επιλέξει»

«Εάν η Τουρκία επιθυμεί να παραμείνει στο πρόγραμμα F-35, δεν μπορεί να προωθήσει τα σχέδιά της για αγορά του ρωσικού συστήματος, γνωστού ως S-400», είπε ο Ινχοουφ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. Η Τουρκία εντάχθηκε στο πρόγραμμα σχεδιασμού και κατασκευής των πρωτοποριακών αεροσκαφών F-35 το 2002, έχοντας ήδη επενδύσει 1,25 δισ. δολάρια σε αυτό, ενώ η Αγκυρα σκοπεύει να αγοράσει τουλάχιστον 100 από τα προηγμένα μαχητικά-βομβαρδιστικά με ικανότητες «στελθ». «Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος, αλλά πρέπει και να συμπεριφέρεται ως τέτοιος. Η Αγκυρα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Αν επιλέξει τους S-400, θα υπάρξουν επιπτώσεις», τόνισε ο κ. Ινχοουφ.

Η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων θα προχωρήσει, όμως, κανονικά, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θα είναι ικανό να συλλέξει δεδομένα για νατοϊκά αεροσκάφη, απειλώντας την άμυνα της Συμμαχίας.

«Η υπάρχουσα συμφωνία έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορώ να την ακυρώσω. Χρειαζόμαστε, όμως, και άλλα αμυντικά συστήματα, ενώ προτιμώ σαφώς να αγοράζω από τους συμμάχους μας», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, που συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Τον Μάιο, ο κ. Πομπέο είχε καταθέσει ενώπιον της Γερουσίας ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία «δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στη σχέση μας με την Αγκυρα».

 


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here