Μελομακάρονα ή Κουραμπιέδες; – Της Αλεξάνδρας Βιρβίλη

0

Από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και το τέλος των εορτών, οι προκλήσεις των παραδοσιακών και μη γλυκών μας κατατρέχουν. Οι δίσκοι με τα μελομακάρονα και  τους πασπαλισμένους με ζάχαρη άχνη κουραμπιέδες σε όποιο σπίτι και να πάμε, στο σούπερ μάρκετ, στο φούρνο της γειτονιάς μας προξενούν την επιθυμία να δοκιμάσουμε από το καθένα.

Ποια γλυκά όμως από τα δύο είναι καλύτερα από την άποψη της υγιεινής διατροφής και των θερμίδων;

Δίλημμα αποτελεί το πόσα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με περιττά κιλά, καθώς επίσης και ποιο από τα δύο γλυκάκια είναι προτιμότερο λόγω θερμίδων αλλά και ωφέλιμων συστατικών.

Μελομακάρονα

Θερμίδες:. 365 kcal Πρωτεΐνες:.3,6g
Ολικό λίπος:.19,1 g Κορεσμένος  λίπος:.2,5g
Μονοακόρεστα  λιπαρά:.11,5g. Πολυακόρεστα  λιπαρά:.4g
Χοληστερόλη:.0 Σύσταση ανά 100g

 

Το δίδυμο ελαιόλαδο και καρύδια αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών ( κυρίως Ε) και ωφέλιμων λιπαρών  (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση . Επιπλέον ο συνδυασμός μέλι και καρύδι προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήμη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τέλος η κανέλα που προστίθεται στα μελομακάρονα περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας.

 

Κουραμπιέδες

Θερμίδες:..463kcal Πρωτεΐνες:..7,8g
Ολικό λίπος:.26,9g Κορεσμένος λίπος:.12,6g
Μονοακόρεστα λιπαρά:.9,5g Πολυακόρεστα λιπαρά:.2,9g
Χοληστερόλη:.80 *Σύσταση ανά 100g

 

Το βούτυρο που προστίθενται στον κουραμπιέ έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα , τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της κακής χοληστερόλης και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια  νοσήματα. Ακόμη είναι πλούσια σε ζάχαρη, η οποία απειλεί την υγεία των δοντιών ( τερηδόνα). Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανώτατης βιολογικής ποιότητας, οι οποίες και αποτελούν δομικό συστατικό του μυϊκού συστήματος.

Συνεπώς, στο ερώτημα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες, νικητής είναι το μελομακάρονο, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες ( C,E) και σε ‘καλά’ λιπαρά. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση , η ποσότητα που καταναλώνεται θα πρέπει να είναι μικρή (2-4 κομμάτια την εβδομάδα) , πάντα στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η Αλεξάνδρα Βιρβίλη είναι τελειόφοιτη,του τμήματος  Διατροφής και Διαιτολογίας,του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού  Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here