Εικόνες χάους στο Παρίσι μετά τις βίαιες συγκρούσεις με τα «κίτρινα γιλέκα» – Επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης εξετάζει η κυβέρνηση

0

[ad_1]

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιστρέφει σήμερα στη Γαλλία από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αργεντινή και  συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο, μία μέρα μετά τα βίαια επεισόδια που σημάδεψαν την πορεία των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι, που αφήνοντας τη γαλλικη πρωτεύουσα σαν «βομβαρδισμένο» τοπίο. Η νέα κλιμάκωση στη σύγκρουση με τα «κίτρινα γιλέκα» έχει εξελιχθεί σε μείζονα πολιτική κρίση ενώ εξετάζεται πλέον ανοικτά και η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως επιβεβαίωσε το πρωί της Κυριακής σε δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης. 

Η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 250 συλλήψεις ενώ επισήμως καταγράφηκαν τουλάχιστον 100 τραυματισμοί. Σύμφωνα με τον υπ. Εσωτερικών Καστανέρ, «σχεδόν 3.000 άνθρωποι που περιφέρονταν στο Παρίσι» προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, κάτι «που έκανε πολύ πιο δύσκολη την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης». 

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες πως «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία» ενώ την ώρα που οι πρώτες συγκρούσεις ξεσπούσαν το Σάββατο το πρωί στην Σανζ  Ελιζέ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό επαναλάμβανε χθες, Σάββατο, το πρωί πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πορεία της. 

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν παράλληλα και στη Μασσαλία.

«Όλα τα μέσα της αστυνομίας, της χωροφυλακής, της ασφάλειας είχαν κινητοποιηθεί» στο Παρίσι και στην υπόλοιπη Γαλλία, είπε ο υπ. Εσωτερικών, διευκρινίζοντας πως 4.600 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύχθηκαν μόνο στην πρωτεύουσα.

Η έκταση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου εκατό ανθρώπων, οδήγησαν τον γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24.

Από την πλευρά του, το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιβληθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης –  μέτρο που εισηγήθηκαν συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών – υπογράμμισε: «Εγώ δεν έχω ταμπού. Είμαι διατεθειμένος να τα κοιτάξω όλα».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε επιβληθεί μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι το 2015, αλλά και μετά τις ταραχές στα προάστια τον Νοέμβριο του 2005.

Η αντιπολίτευση και μέρος των «κίτρινων γιλέκων», ενός ευμετάβλητου κινήματος χωρίς σαφώς προσδιορισμένη δομή ούτε ηγέτη, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί κατ’ αρχάς σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με ένα μορατόριουμ ή πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

 

[ad_2]
kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here