Μία «μπουτίκ» σε τέσσερις τροχούς

0

Το BMW Vision iNεχτ αποτυπώνει το όραμα της μελλοντικής μετακίνησης. Το τελευταίο Vision Vehicle του BMW Group συμβολίζει το ξημέρωμα μιας νέας εποχής στην οδηγική απόλαυση και θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες 2018.

Το Vision iNext θέτει τις βάσεις για το μέλλον του BMW Group, με τεχνολογίες, σχεδιαστικά στοιχεία και καινοτομίες που θα εφαρμοστούν στην εταιρία και τις μάρκες της. Είναι η πρώτη φορά που όλοι οι στρατηγικοί τομείς καινοτομίας του Group (Αυτόνομη Οδήγηση, Συνδεσιμότητα, Εξηλεκτρισμός και Υπηρεσίες ACES – Autonomous driving, Connectivity, Electrification and Services) ενσωματώνονται σε ένα αυτοκίνητο και εκφράζονται μέσω της σχεδίασης (D+ACES) διαμορφώνοντας το μελλοντικό πρόσωπο της οδηγικής απόλαυσης.

Σχεδίαση

Το Vision iNext δημιουργήθηκε σαν ένας νέος «αγαπημένος χώρος» σε τροχούς, που παρέχει αληθινή ποιότητα ζωής και όπου μπορούμε να λειτουργούμε ελεύθερα και να χαλαρώνουμε. Έτσι, η σχεδίαση απευθύνεται άμεσα στο συναίσθημα και μεταφέρει μία αίσθηση θετικότητας, κατά την είσοδο στο όχημα.

Η γεωμετρία της καμπίνας του αποτελεί μία σύνθεση καθαρών, απέριττων γραμμών, με έμφαση στα υλικά και τα χρώματα. Ο συνδυασμός υφάσματος και ξύλου δημιουργεί μία σοφιστικέ αίσθηση που παραπέμπει σε ντιζάιν επίπλων, χαρίζοντας στο εσωτερικό τον ξεχωριστό χαρακτήρα μιας «μπουτίκ».

Η καμπίνα κατακλύζεται από ζεστά, φιλόξενα χρώματα, όπως οι nude αποχρώσεις Purus Rosé, Brown και Beige, ενώ η ιριδίζουσα μεταλλική Mystic Bronze αναδεικνύει τη συνολική εικόνα. Στο πίσω τμήμα κυριαρχεί η υφασμάτινη ταπετσαρία Enlighted Cloudburst σε πετρόλ απόχρωση, με περίπλοκη ύφανση ζακάρ (Jacquard), που διατρέχει ασύμμετρα την έδρα του καθίσματος και εκτείνεται στα πλαϊνά πάνελ και το ράφι.

Ευφυείς τεχνολογίες

Στο Vision iNEXT, οι τεχνολογίες παραμένουν στο παρασκήνιο χωρίς να υποδηλώνουν την παρουσία τους (εξ ου και η ονομασία Shy Tech) και ενεργοποιούνται μόνον όταν είναι απαραίτητες, ή κατόπιν εντολής του οδηγού ή των επιβατών. Οθόνες ή διακόπτες περιττεύουν. Η διαχείριση των λειτουργιών γίνεται μέσω επιφανειών από ξύλο ή ύφασμα, όπως η υφασμάτινη ταπετσαρία Jacquard. Επομένως, ο έλεγχος του αυτοκινήτου προσαρμόζεται πλήρως στις απαιτήσεις οδηγού και επιβατών.

Εξωτερικό

Το εξωτερικό ξεχειλίζει από καινοτομίες. Η νέα σχεδιαστική γλώσσα BMW i δίνει το παρών με εντυπωσιακές γραμμές και καθαρές φόρμες, συμπεριλαμβανομένων των έντονα ανάγλυφων επιφανειών που καμπυλώνονται γύρω από τα πλευρά, θυμίζοντας γράμμωση αθλητή. Η απόχρωση Liquid Greyrose Copper σταδιακά αλλάζει από ένα ζεστό τόνο του χαλκού (warm copper) σε σκούρο τριανταφυλλί (dark rose) και κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή την εμφάνιση.

Το ηλεκτρικό πρωτότυπο υιοθετεί μία πολύ μοντέρνα εκδοχή του κλασικού εμπρός τμήματος με τα τέσσερα «μάτια», όπου εντάσσονται πολύ λεπτοί προβολείς, ενώ κάμερες (αντί εξωτερικοί καθρέφτες) δείχνουν τι συμβαίνει πίσω. Το παρμπρίζ συγχωνεύεται στη μεγάλη πανοραμική οροφή, μέσα από την οποία φαίνεται καθαρά το καινοτόμο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Πίσω, η οριζόντια διάταξη γραμμών και επιφανειών δημιουργεί ένα φαρδύ και δυναμικό στήσιμο, ενώ τα λεπτά πίσω φώτα συνεχίζονται στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου. Ο αέρας ρέει κατά μήκος της οροφής μέχρι το πίσω άκρο, που σε συνδυασμό με ένα φωτιζόμενο διαχύτη βελτιώνει την αεροδυναμική του αυτοκινήτου. Ο διαχύτης εκτός από στιλιστικό στοιχείο, είναι άκρως λειτουργικός καθώς έχει θετική επίδραση στην αεροδυναμική και αυξάνει και την ηλεκτρική αυτονομία.

Το Vision iNext θα κατασκευάζεται στο Εργοστάσιο του Dingolfing από το 2021, ως η νέα τεχνολογική ναυαρχίδα που θα μεταφέρει τους στρατηγικούς τομείς καινοτομίας της εταιρίας (D+ACES) στο δρόμο.

Νίκος Τσάδαρης


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here