Το πρωτόκολλο των χριστουγεννιάτικων δώρων στο Μπάκιγχαμ

0

Όπως όλοι οι κοινοί θνητοί, έτσι και η βασιλική οικογένεια  της Βρετανίας τα Χριστούγεννα «μαζεύεται» γύρω από το δέντρο και ανταλλάσει δώρα. Αντίθετα όμως με όσα ίσως φανταζόμαστε, τα δώρα δεν είναι ακριβά – βάση πρωτοκόλλου, θεωρείται τρομερή αγένεια να προσφέρεις στην Ελισάβετ κάτι ακριβό.

Η ανταλλαγή των δώρων γίνεται κάθε χρόνο στο χειμερινό εξοχικό της βασίλισσας στο Σάντριγχαμ, στην κομητεία του Νόρφολκ της ανατολικής Αγγλίας.  Η οικογένεια συγκεντρώνεται στις 24 Δεκεμβρίου για το απογευματινό τσάι που προσφέρει η βασίλισσα και στις 6 το απόγευμα ανταλλάζει τα δώρα της.

Αυτά πρέπει να είναι  φτηνά, χιουμοριστικά ή και χειροποίητα – μάλιστα, σύμφωνα με τους βασιλικούς κανόνες, όσο φθηνότερο και πιο αστείο το δώρο, τόσο το καλύτερο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα σκουφάκι για το μπάνιο που χάρισε κάποια χρονιά ο πρίγκιπας Χάρι στη γιαγιά του – τη βασίλισσα Ελισάβετ –  που έγραφε «η ζωή είναι σκύλα».

Τέλος – σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο – ο βασιλικός σύζυγος Πρίγκιπας Φίλιππος, επιβλέπει τη διαδικασία και κανείς δεν επιτρέπεται να ανοίξει το δώρο του, αν πρώτα δεν το επιτρέψει αυτός.

Πάντως, σύμφωνα με μια μακρά παράδοση που ξεκίνησε από τον παππού της Ελισάβετ, βασιλιά Γεώργιο ‘Ε, κάθε χρόνο η βασίλισσα κάνει και αυτή δώρο στο προσωπικό (περίπου 1500 άτομα) μια χριστουγεννιάτικη πουτίγκα μαζί με μια ευχετήρια κάρτα από το βασιλικό ζεύγος.

 


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here