ΑρχικήΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΚορωνοϊός: Ποιες μάσκες γίνονται πιο αποτελεσματικές με τη χρήση

Κορωνοϊός: Ποιες μάσκες γίνονται πιο αποτελεσματικές με τη χρήση

Η διηθητική ικανότητα που έχουν οι προστατευτικές μάσκες δεν είναι αναλλοίωτη, αλλά εξαρτάται από το αν είναι υδρόφιλες ή όχι. Ποιες βελτιώνονται καθώς αυξάνονται οι ώρες χρήσης.

Αν θέλετε να αποκομίσετε την μέγιστη δυνατή προστασία από τις μάσκες που φοράτε έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μην ελέγχετε μόνο το μέγεθός τους. Εξίσου σημαντικό είναι να βεβαιώνεστε πως αποτελούνται και από το κατάλληλο ύφασμα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Όπως εξηγούν, όλα τα υφάσματα δεν είναι τα ίδια, όσον αφορά την αντίδρασή τους στην υγρασία της αναπνοής. Κατ’ επέκτασιν, δεν είναι τα ίδια ούτε όσον αφορά την προστασία που παρέχουν έναντι του επικίνδυνου ιού. Μάλιστα ορισμένα δεν παρέχουν σταθερή προστασία, αλλά βελτιώνονται με τη χρήση!

Οι εν λόγω μάσκες, λένε, είναι οι βαμβακερές. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι η διηθητική ικανότητά τους αυξάνεται με την υγρασία κατά 33%. Η ικανότητα αυτή αποτελεί δείκτη της αποτελεσματικότητάς τους στην δέσμευση των μορίων.

Η αύξηση της διηθητικής ικανότητας οφείλεται στο ότι το βαμβάκι είναι υδρόφιλο, επομένως προσελκύει το νερό. Κάθε φορά που εκπνέουμε, εκπέμπουμε μικρές ποσότητες νερού. Το νερό αυτό απορροφούν οι βαμβακερές ίνες και δημιουργούν υγρό περιβάλλον στο εσωτερικό της μάσκας.

Με αυτό τον τρόπο μια βαμβακερή μάσκα μετατρέπεται σε πιο αποδοτικό φίλτρο, σε σύγκριση με μια μάσκα που αποτελείται από συνθετικό ύφασμα, λένε οι ερευνητές.

Οι συνθετικές και οι χειρουργικές

Στο πλαίσιο της μελέτης εξέτασαν διάφορες μάσκες από συνθετικά υλικά, αλλά και τις κοινές χειρουργικές. Οι συνθετικές μάσκες είχαν φτωχή διηθητική ικανότητα σε σύγκριση με τις βαμβακερές. Επιπλέον, η απόδοσή τους δεν βελτιωνόταν με την υγρασία.

Όσον αφορά τις χειρουργικές μάσκες, αυτές ήταν σχεδόν εξίσου διηθητικές με τις βαμβακερές. Ούτε αυτές όμως βελτιώνονταν με την υγρασία.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι μάσκες από βαμβακερό ύφασμα είναι καλύτερες απ’ ό,τι νομίζαμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Christopher Zangmeister, από το Εθνικό Ίδρυμα Προτύπων & Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ.

Υγρασία και αναπνοή

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι η υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας δεν δυσκολεύει την αναπνοή. Ωστόσο αν η μάσκα βραχεί από εξωτερικά αίτια (π.χ. βροχή), τόσο μπορεί να παρεμποδίσει την αναπνοή. Γι’ αυτό οι ερευνητές λένε πως οι μάσκες πρέπει να αλλάζονται όταν βρέχονται εξωτερικά.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σε όσους φορούν μάσκες αλλά και στους επιστήμονες που προσπαθούν να τις βελτιώσουν. «Για να κατανοήσουμε καλύτερα πως συμπεριφέρονται τα διάφορα υλικά στον αληθινό κόσμο, πρέπει να τα μελετάμε σε ρεαλιστικές συνθήκες», είπε ο Dr. Zangmeister.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση ACS Applied Nano Materials.


Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com