Αποκαλύψεις Μερτς για κινήσεις Σόιμπλε

0


Περυσινή φωτογραφία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ανάδειξή του σε πρόεδρο του Μπούντεσταγκ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τις συχνές αντιπαραθέσεις μεταξύ της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του τότε υπουργού Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το 2015 και 2016, με αφορμή το Grexit και την προσφυγική κρίση, αποκάλυψε σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο διεκδικητής της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς. Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης στο πλαίσιο ρεπορτάζ με θέμα «Η μάχη εξουσίας – ποιος θα διαδεχθεί τη Μέρκελ;», ο Μερτς επιβεβαίωσε κάτι που φημολογείτο χρόνια τώρα: ότι το ζήτημα της παραμονής ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε, ενώ στις συζητήσεις του με τον υπουργό Οικονομικών είχε τεθεί και ζήτημα μεταπήδησης του Σόιμπλε στην καγκελαρία.

Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα του Spiegel, που ανέφερε ότι ο Σόιμπλε προώθησε παρασκηνιακά την υποψηφιότητα Μερτς αποδεικνύεται τώρα ότι λίγα χρόνια νωρίτερα οι όροι ήταν αντίστροφοι: η συνωμοσία των δύο ανδρών και μάλιστα την εποχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης αποσκοπούσε στην αμφισβήτηση και αντικατάσταση της καγκελαρίου από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της και νυν πρόεδρο του Μπούντεσταγκ.

Ο Μερτς έφτασε στο σημείο να πει πως οι δύο άνδρες συμφωνούσαν ότι οι χειρισμοί της Μέρκελ στο ελληνικό και προσφυγικό ζήτημα οδήγησαν στην αύξηση της επιρροής της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD): «Μιλούσαμε συχνά για την κατάσταση στο Βερολίνο, ήδη εδώ και δύο με τρία χρόνια, όταν πραγματοποιήθηκε μία σειρά από τοπικές αναμετρήσεις, τις οποίες χάσαμε. Αμφότεροι μοιραζόμαστε μια βαθιά ανησυχία για την ενίσχυση της AfD.

Εχουμε και οι δύο την άποψη ότι δεν ήταν απαραίτητο να συμβεί αυτό σε τέτοιο βαθμό, ότι μπορούσε να έχει αποφευχθεί». Εξηγώντας εξάλλου τις συνομιλίες με τον στενό του φίλο, ο Μερτς παραδέχθηκε ότι «πάντα υπήρχε το ερώτημα στο τραπέζι, κατά πόσον θα μπορούσε να αναλάβει την καγκελαρία ή όχι». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σόιμπλε τότε του είπε: «Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να σου έχω εμπιστοσύνη». Ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ. Στο ίδιο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται ο Σόιμπλε να διακηρύσσει το 2015 ότι είναι πιστός απέναντι στη δημοκρατική του αποστολή, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι υπήρξε πιστός και έναντι της καγκελαρίου. Λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Βαυαρίας και της Εσσης το περασμένο φθινόπωρο, πάντως, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το μέλλον της Μέρκελ: «Δεν είναι πια τόσο αδιαμφισβήτητη όσο πριν από τρεις κοινοβουλευτικές περιόδους».


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here