Πρόεδρος ΣΕΒ: Οι Γερμανικές Αμεσες Ξένες Επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 22% το 2017

0

Για εντυπωσιακή βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας τόσο σε επίπεδο γερμανικών άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) όσο και στις εξαγωγές Ελληνικών προϊόντων προς τη γερμανική αγορά έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο του Economist, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι Γερμανικές ΑΞΕ στη χώρα μας έχουν αυξηθεί από 11,5% το 2009 σε 22% το 2017, με συνέπεια να κατέχουν σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο ΑΞΕ στην Ελληνική οικονομία. Αντίστοιχα καλή είναι και η πορεία των Ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανική αγορά, οι οποίες έχουν αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ το 2017 με σημαντικότερες κατηγορίες τα τρόφιμα (600 εκατ. ευρώ), τα βιομηχανικά και τα χημικά προϊόντα (370 εκατ. ευρώ και 320 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Ο κ. Φέσσας ζήτησε βελτίωση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στη γερμανική αγορά, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση και ανάπτυξη των επιχειρηματικών συνεργασιών ενώ αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για τοποθετήσεις θεσμικών επενδυτών σε Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και σε νέες επενδύσεις, καθώς:

•οι αξίες στο Χρηματιστήριο Αξιών είναι κατά 64% χαμηλότερες από το 2009 – τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης έχει σημειώσει αύξηση κατά 60%,

•οι τιμές ακινήτων είναι μειωμένες κατά 45% σε σύγκριση με το 2009

• υπάρχει πληθώρα διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού με ικανότητες και αυξημένα προσόντα στις κατηγορίες των επιστημόνων και των μηχανικών.

Σημείωσε τέλος ότι τα μέλη του ΣΕΒ σχεδιάζουν επενδύσεις Euro16 δις τα επόμενα χρόνια, καθώς και ότι «εάν θέλουμε να δούμε ένα ισχυρό κύμα επενδύσεων στη χώρα μας, οφείλουμε να κινηθούμε ταχύτερα και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν η γραφειοκρατία, οι διαδικασίες αδειοδότησης και χωροθέτησης και η πολύ υψηλή, γεμάτη ασάφειες και απρόβλεπτη φορολογία».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here