Το «Χωριό των Παιδιών», το καλύτερο καινούργιο αρχιτεκτόνημα του 2018

0

Συνεργάστηκαν δύο αρχιτεκτονικά γραφεία της Βραζιλίας, το Aleph Zero και το Rosenbaum. Το «Χωριό» προορόζεται να στεγάσει 540 μαθητές ηλικίας από 13 έως 18 χρόνων, που φτάνουν από απομακρυσμένες περιοχές (κάποιοι κατεβαίνουν τα ποτάμια με βάρκα). Ανήκει στο σύνολο 40 σχολείων που λειτουργεί το Ίδρυμα Bradesco, προσφέροντας εκπαίδευση σε παιδιά αγροτικών περιοχών της Βραζιλίας.

Οι αρχιτέκτονες θέλησαν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον το οποίο μπορεί να είναι «σπίτι, μακριά απ’ το σπίτι». Οι κοιτώνες που φιλοξενούσαν 40 μαθητές αντικαταστάθηκαν από μικρότερα δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν έξι μαθητές το καθένα. Δύο μεγάλα «χωριά», ένα για αγόρια και ένα για κορίτσια, συγκροτήθηκαν σε στρατηγικά σημεία στα άκρα του χώρου. Σαράντα πέντε δωμάτια, για έξι παιδιά το καθένα, διατάχθηκαν σε ομάδες των πέντε, γύρω από τρεις μεγάλες «αυλές», πλήρεις από τροπική χλωρίδα. Γύρω από τους κοιτώνες, οργανώθηκαν ζώνες – χώροι μελέτης, χώροι για τηλεόραση και για παιχνίδι – που στοχεύουν στο να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των παιδιών.

«Πέραν του ότι είναι μια εξέχουσα δουλειά αρχιτεκτονικής, το «Χωριό των Παιδιών» αντιπροσωπεύει τη γενναιοδωρία της φιλανθρωπικής αποστολής του Ιδρύματος Bradesco να προσφέρει πολύ αναγκαίες υποδομές σε όσους που, υπό άλλες συνθήκες, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα σχολεία» τόνισε η αρχιτέκτων Ελίζαμπεθ Ντίλερ (του γραφείου DS+R), η οποία ήταν μέλος της επιτροπής απόδοσης του εφετινού βραβείου RIBA.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here