Ευνοϊκή φορολόγηση για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

0


Το ποσό που υπολογίζεται ότι θα εισπράξουν τα ειδικά μισθολόγια ξεπερνά τα 820 εκατ. ευρώ.

Ενα απρόσμενο δώρο επεφύλαξε η κυβέρνηση στους περίπου 400.000 δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων. Λίγο πριν από την καταβολή του χρηματικού ποσού, αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης των αναδρομικών, κάτι που δεν είχε κάνει το περυσινό έτος όταν επέστρεφε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, πιθανώς γιατί τότε οι εκλογές απείχαν περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε το σύνολο του ποσού να φορολογηθεί με συντελεστή 20% και να εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση για κάθε δικαιούχο.

Διαφορετικά, οι ένστολοι, οι πανεπιστημιακοί, οι δικαστικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ θα έπρεπε να υποβάλουν πλήθος τροποποιητικών δηλώσεων, προκειμένου τα ποσά αυτά να φορολογηθούν στο έτος που αντιστοιχούν. Εκτός από την ταλαιπωρία, όλοι οι ανωτέρω φαίνεται να βγαίνουν κερδισμένοι, καθώς ο πρώτος φορολογικός συντελεστής της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος ανέρχεται στο 22%.

Το ζήτημα πάντως είναι εάν ο προϋπολογισμός «σηκώνει» τη δαπάνη αυτή ή εάν θα αναγκασθεί η κυβέρνηση να περικόψει από άλλες δαπάνες για να αποδοθούν τα αναδρομικά με την ευνοϊκότερη φορολόγηση.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι, σε συνέχεια της ψήφισης από τη Βουλή των νομοθετικών διατάξεων για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και ενόψει της έκδοσης των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή του ως άνω ποσού στους δικαιούχους κατατίθεται νομοθετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεσιν, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις (άρθρο 60 του ν. 4172/2013).

Σημειώνεται ότι το ποσό που υπολογίζεται να εισπράξουν τα ειδικά μισθολόγια ξεπερνά τα 820 εκατ. ευρώ.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here