Οι απόψεις διαδόχων της Αγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα

0


Φρίντριχ Μερτς και Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο υποψήφιος για τη διαδοχή της Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, θεωρεί ότι θα ήταν μάλλον καλύτερα να είχε εξέλθει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη προσωρινά το 2015. Αυτό αποκαλύπτει ντοκιμαντέρ του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης με θέμα τις θέσεις των τριών υποψηφίων.

Η εκλεκτή της καγκελαρίου Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αντιθέτως, υποστηρίζει την απόφαση που έλαβε τότε η καγκελάριος για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ ο τρίτος υποψήφιος, Γιενς Σπαν, τότε υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τηρεί ενδιάμεση στάση.

«Κοιτάζοντας πίσω, θα το θεωρούσα ενδιαφέρον να παίζαμε το “τι θα συνέβαινε αν”», είπε ο Σπαν. «Οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ομόφωνα να πουν στην Ελλάδα “αν θέλετε ένα τάιμ-άουτ, το προσφέρουμε”. Η απόφαση, εν συνεχεία, των ηγετών ήταν διαφορετική, αλλά έχει ενδιαφέρον το ερώτημα τι θα γινόταν σε άλλη περίπτωση. Μπορεί να ήταν και καλύτερα αν είχε υπάρξει αυτό το τάιμ-άουτ», ανέφερε ο Σπαν.

Ο Φρίντριχ Μερτς ήταν πιο ξεκάθαρος. «Πιστεύω, κοιτάζοντας πίσω, ότι θα ήταν μάλλον καλύτερα να το είχαμε κάνει, όχι για παραδειγματισμό, αλλά προκειμένου να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να υποτιμήσει το νόμισμά της και να κάνει και πάλι τη βιομηχανία της πιο ανταγωνιστική», είπε ο Μερτς, ο οποίος βρισκόταν, τότε και τώρα, σε στενή επαφή με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για την Κραμπ-Καρενμπάουερ, μια τέτοια κίνηση θα ήταν παρακινδυνευμένη. «Είχα την ίδια άποψη με την καγκελάριο. Το ερώτημα είναι αν θα προκληθεί ντόμινο. Οταν το έχεις κάνει μία φορά, τι κάνεις σε μία ενδεχόμενη δεύτερη περίπτωση;» είπε η Κραμπ-Καρενμπάουερ.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here