Νέες διαδηλώσεις από τα «Κίτρινα Γιλέκα»

0


Αστυνομικός με φόντο φλεγόμενο κάδο, χθες, στο Μπορντό της Γαλλίας. Οι διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, ενώ ενισχύονται από κινητοποιήσεις μαθητών και αγροτών. Το 72% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση εξακολουθεί να εγκρίνει τις κινητοποιήσεις. Σελ. 10

ΠΑΡΙΣΙ. Σημάδια έντονης ανησυχίας εκπέμπει η γαλλική κυβέρνηση, καθώς οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» συνεχίζονται παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Μία ημέρα μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης, το 72% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe εξακολουθεί να εγκρίνει τις κινητοποιήσεις.

«Είναι μια χειμερινή εκεχειρία, ένας τρόπος να περάσουμε ειρηνικά Χριστούγεννα. Ποιος λέει ότι η κυβέρνηση δεν θα επαναφέρει τους φόρους αυτούς την άνοιξη;» είπε ένας από τους ανεπίσημους εκπροσώπους του κινήματος, ο Τομά Μιραγές. Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ετοιμάζονται για νέες μεγάλες διαδηλώσεις το Σάββατο, μία εβδομάδα μετά τα βίαια επεισόδια που οδήγησαν σε 400 συλλήψεις. Παράλληλα, δεκάδες λύκεια υπολειτουργούν ή έχουν αποκλειστεί στο πλαίσιο της κινητοποίησης των μαθητών, ενώ ο πυροβολισμός εναντίον μαθητή στο κεφάλι με πλαστική σφαίρα από την αστυνομία στην πόλη Σεν Ζαν ντε Μπρε έχει οξύνει την αντιπαράθεση.

Σε μια ένδειξη της αμηχανίας που επικρατεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του φόρου περιουσίας, η κατάργηση του οποίου ήταν μέτρο-σταθμός της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν. Το μέτρο, ένα από τα πρώτα της θητείας του Μακρόν, του χάρισε αμέσως τον τίτλο του «προέδρου των πλουσίων». «Αν το μέτρο που λάβαμε δεν λειτουργεί, δεν είμαστε ηλίθιοι, θα το αλλάξουμε. Αλλά πρώτα πρέπει να το αξιολογήσουμε», είπε ο Γκριβό.

Στο μεταξύ, οι περισσότερες δεξαμενές καυσίμων που είχαν αποκλειστεί από τους διαδηλωτές λειτουργούν πλέον κανονικά, αλλά μια νέα δύναμη ετοιμάζεται να κατεβεί στους δρόμους: πρόκειται για τους αγρότες, που διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τα «Κίτρινα Γιλέκα», δεν αυξάνει τις ελάχιστες τιμές αγοράς αγροτικών προϊόντων κατά 10%, όπως είχε υποσχεθεί.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here