Γερμανία: Ωρα αποφάσεων για CDU

0


Η σημερινή τελευταία ημέρα της Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος θα φέρει πιο κοντά το τέλος της 13χρονης παραμονής της στην καγκελαρία, αν διάδοχός της εκλεγεί ο Φρίντριχ Μερτς. Στους απολογισμούς της θητείας της, ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας, υπογραμμίζεται ο ρόλος της στη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης το 2015, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεδίωκε την αποβολή της Ελλάδας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Αν η Αγκελα Μέρκελ δεν είχε χαράξει αντίθετη πορεία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα είχε τινάξει στον αέρα την Ε.Ε. όπως την ξέραμε». Η εκτίμηση του βασικού αρθρογράφου της εφημερίδας «Ζιντόιτσε» του Μονάχου, Χέριμπερτ Πραντλ, συνοδεύει τη Γερμανίδα καγκελάριο στη σημερινή, τελευταία ημέρα παραμονής της στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Κατά τον Πραντλ, «η επιμονή τού κατά τα λοιπά πεπεισμένου φιλοευρωπαϊστή Σόιμπλε να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη» ήταν «το τέταρτο κατά σειρά σφάλμα της μακροχρόνιας καριέρας του».

Το πέμπτο, σύμφωνα με τον Πραντλ, ήταν η απόφασή του να παρακάμψει τον θεσμικό ρόλο που του προσφέρει η ιδιότητα του προέδρου της Βουλής και να ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Φρίντριχ Μερτς στη σημερινή κρίσιμη αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος. «Επειδή δεν κατόρθωσε να γίνει καγκελάριος, θέλει τώρα, στο τέλος της σισύφειας επαγγελματικής του διαδρομής, τουλάχιστον να βγάλει καγκελάριο της επιλογής του. Ο τρόπος με τον οποίο το κάνει είναι ενοχλητικός», υποστηρίζει ο Πραντλ.

Η τοποθέτηση του Σόιμπλε αντιμετωπίστηκε με τη συνήθη σιωπή από την Αγκελα Μέρκελ, η οποία σήμερα πρόκειται να εκφωνήσει σύντομη ομιλία ενώπιον των 1.001 συνέδρων που θα εκλέξουν τον ή τη διάδοχό της. Αντ’ αυτής, μίλησε ο στενός συνεργάτης της, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, υποστηρίζοντας ότι ήταν σφάλμα από την πλευρά του προέδρου της Βουλής να συστήσει στους συνέδρους να ψηφίσουν Μερτς «για το καλό της χώρας». «Τώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γκρέμισε το φράγμα, μπορώ να πω ότι με την Ανεγκρετ-Κραμπ Καρενμπάουερ έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε εκλογές», είπε ο Αλτμάιερ.

Είναι αβέβαιο για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει η Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία μετά τη σημερινή ημέρα. Αποτιμώντας τη 13χρονη σταδιοδρομία της στην ηγεσία της Γερμανίας, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» σημείωσαν ότι «η λιτότητα που επέβαλε, μαζί με τον Σόιμπλε, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και ειδικά η Ελλάδα, προκάλεσε δυστυχία και οργή που εξακολουθούν έως σήμερα». «Η Μέρκελ απέτρεπε κρίσεις, αντί να υλοποιεί πολιτική με όραμα, αντιδρούσε αντί να διαμορφώνει», έγραψε η εφημερίδα. «Αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό τη στιγμή που η φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων ξηλώνεται και αναδύονται ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ».


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here