Επέστρεψαν τα θραύσματα του κλεμμένου ρωμαϊκού μωσαϊκού στην Τουρκία (φωτογραφίες)

0

[ad_1]

Τα κλεμμένα θραύσματα του αρχαίου μωσαϊκού, γνωστού και ως «Τσιγγάνικο Κορίτσι», τοποθετήθηκαν σήμερα στην έκθεση του μουσείου Gaziantep στην Τουρκία μετά την επιστροφή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα θραύσματα τοποθετήθηκαν δίπλα στο – σχεδόν 2.000 ετών – ατελές ψηφιδωτό, που το κύριο μέρος του απεικονίζει ένα κορίτσι με μαλλιά που ανεμίζουν και έντονο βλέμμα. Το έργο εκτίθεται στο μουσείο ψηφιδωτών Zeugma του Gaziantep και έχει γίνει ένα ανεπίσημο σύμβολο της τουρκικής πόλης.

«Το κορίτσι των τσιγγάνων επανασυνδέθηκε με την οικογένειά της», δήλωσε η δήμαρχος της Gaziantep, Φάτμα Σαχίν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Τα χαμένα κομμάτια του μωσαϊκού πωλήθηκαν από τον έμπορο των αρχαιοτήτων της Νέας Υόρκης Peter Marks στο Πανεπιστήμιο Bowling Green στο Οχάιο για 35.000 δολάρια το 1965 και εκτέθηκε το 2012.  Το ίδιο έτος η Τουρκία ζήτησε την επιστροφή τους στη χώρα , ενώ το αμερικάνικο πανεπιστήμιο συμφώνησε να επιστρέψει τα κλεμμένα κομμάτια μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν πέντε χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ψηφιδωτό πριν από 20 χρόνια σε ανασκαφές στα ερείπια της πόλης Zeugma, που ιδρύθηκε από έναν στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και καταστράφηκε τον 3ο αιώνα. Ωστόσο, αρκετά κομμάτια είχαν ήδη λεηλατηθεί και πωληθεί λαθραία. 

[ad_2]
kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here