ΕΕ: «Όχι» σε 100εκ. ακόμα δόσεις του Johnson&Johnson

0

Η ΕΕ αποφάσισε να μην κάνει χρήση της οψιόν που είχε για την πρόσθετη αγορά 100εκ. δόσεων του εμβολίου της Johnson&Johnson κατά της Covid-19 ενώ σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δωρίσει άλλες 100εκ. δόσεις – αν τελικά τις παραγγείλει- σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η κίνηση αυτή δείχνει την αρνητική εξέλιξη στην εμπιστοσύνη της ΕΕ προς το μονοδοσικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας, το οποίο αρχικά θεωρήθηκε «κρίσιμο» για την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, όμως, κατέστη εφεδρική επιλογή, λόγω προβλημάτων στην ασφάλεια και στον εφοδιασμό του.

Στο τέλος του μήνα Μαρτίου, η ΕΕ δεν αξιοποίησε τον όρο να παραγγείλει 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, ανέφεραν στο Reuters τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με άμεση γνώση των συμβάσεων με τους κατασκευαστές εμβολίων.

Βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί, η ΕΕ παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις και είχε την επιλογή να αγοράσει άλλα 200 εκατομμύρια, σε δύο ξεχωριστές παραγγελίες.

Η προθεσμία για τις υπόλοιπες 100εκ. δόσεις λήγει στα τέλη του Ιουνίου, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα αξιοποιηθεί η επιλογή από την Ένωση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων, από πλευράς της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson ενδέχεται να έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ.

Ως μέρος της αρχικής παραγγελίας, η J&J δεσμεύτηκε να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις στην Ένωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποστείλει περίπου 12 εκατομμύρια, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ «έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις τρέχουσες καθυστερήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ίδιες πηγές αναφέρουν, πάντως, πως η ΕΕ εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να παραγγείλει τις επιπλέον δόσεις της Johnson & Johnson- βάσει της δεύτερης ρήτρας – για να τις δωρίσει σε φτωχότερες χώρες. 

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί, μέχρι στιγμής, να δωρίσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του χρόνου. Κάποιες από τις επιπλέον δόσεις- αν γίνει τελικά η παραγγελία- μπορεί να προσφερθούν στο πρόγραμμα COVAX, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Σημειώνεται πως το COVAX, είναι ένα πρόγραμμα εμβολίων, υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει μέχρι στιγμής προσφέρει περίπου 80 εκατομμύρια δόσεις σε σχεδόν 130 χώρες, καλύπτοντας πληθυσμό δισεκατομμυρίων.


πηγη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here