Η ώρα της κρίσης για την Τερέζα Μέι: Ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής

0

Την πιο κρίσιμη μάχη για την πολιτική της καριέρα δίνει απόψε στο βρετανικό κοινοβούλιο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, όπου θα διεξαχθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της, που κατέθεσαν οι Συντηρητικοί, λόγω των χειρισμών της στο Brexit.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδος και θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες, σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Στη συνέχεια θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία των 158 σε σύνολο 315 βουλευτών προκειμένου να παραμείνει ηγέτης των Συντηρητικών. Η διαδικασία της διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής ενεργοποιήθηκε από τους Συντηρητικούς βουλευτές την Τρίτη, όποτε και συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις που απαιτείτο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 174 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν εκφράσει την στήριξή τους στην πρωθυπουργό. 

Επιπλέον, και τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ότι η πρωθυπουργός θα κερδίσει την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης: William Hil, Paddy Power και Ladbrokes δίνουν 86% πιθανότητες να κερδίσει η Μέι την ψηφοφορία για την ηγεσία της (αν και αστόχησαν στο δημοψήφισμα για το Brexit).

Μέι: Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις


Η ίδια η βρετανίδα πρωθυπουργός – όταν ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης αν θα προκηρύξει εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit – απέκλεισε τα ενδεχόμενα αυτά λέγοντας δήλωσε ότι «δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεών μας». 

Μιλώντας το πρωί μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ – μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της – η Μέι δήλωσε: «Υπηρέτησα αυτό το κόμμακαι θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις στην σημερινή ψηφοφορία», τονίζοντας ότι «μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή τη στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο την χώρα μας». 

«Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον» είπε η Μέι, δηλώνοντας ότι μια συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή. Η Μέι δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αβεβαιότητα και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους Εργατικούς.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here