Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Κιέβου, Επιφάνιο

0

Μήνυμα ελπίδας πως η Κωνσταντινουπολίτικη Ρωμιοσύνη συνεχίζει τον αγώνα της διαφύλαξης της παρακαταθήκης του πνευματικού πολιτισμού της και της Ορθοδόξου παραδόσεως στην Πόλη των Πόλεων έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου Βοσπόρου, που φέτος εορτάζει την 180ή επέτειο από την ανέγερσή του. 

«Γενεά παρέρχεται και γενεά έρχεται και ημείς, οι εν τη Πόλει των Πόλεων, ολίγοι αλλά αρκετοί διά να κρατήσωμεν τους ναούς και τα ιερά προσκυνήματά μας ανοικτά, διά να καλλιεργώμεν και να διασώζωμεν τας πολυτίμους παραδόσεις της Ομογενείας, διά να λειτουργούν τα σχολεία και τα λοιπά ιδρύματά μας, όλοι εμείς ζώμεν εν αγαστή συμπνοία και αλληλεγγύη και δίδομεν την καλήν μαρτυρίαν της Ορθοδόξου Παραδόσεως.

Διασώζομεν τιμαλφή παρακαταθήκην ευλαβείας, ανθρωπιάς, αρχοντιάς, υψηλού πνευματικού πολιτισμού, την ευγένειαν της Κωνσταντινουπολίτικης Ρωμιοσύνης. Κάθε ναός, όσον μικρός και αν είναι, είναι τόσον μέγας όσον η μεγαλοπρεπής Αγιά Σοφιά. Κάθε ευχαριστιακή σύναξις, όσον ολιγάριθμοι πιστοί και αν συμμετέχουν εις αυτήν, είναι μεγάλη πανήγυρις και πανδαισία θείας χάριτος και φωτός. Εν τη Εκκλησία βιώνουμε την ζωήν μας ως δωρεάν της φιλανθρώπου αγάπης του Θεού, ως ζωήν εν χριστώ και κατά Χριστόν, επ’ ελπίδι πληρώσεως αυτής εν τη αιωνίω Βασιλεία του Τριαδικού Θεού» είπε χαρακτηριστικά.  

Να σημειωθεί ότι κατά τη Θεία Λειτουργία, μεταξύ των ονομάτων των Ορθοδόξων Προκαθημένων των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, μνημονεύτηκε για πρώτη φορά και εκείνο του νεοεκλεγέντος Κιέβου, Επιφανίου. 

Αμέσως μετά, κατά τη δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη χθεσινή εκλογή του Προκαθημένου της νέας Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, από την Ενωτική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο.

Επιπλέον, σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σημειώνεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος προσκάλεσε τον πρώτο Προκαθήμενο της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας , Επιφάνιο, να συλλειτουργήσουν τα Θεοφάνεια στο Φανάρι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here