Τον Φεβρουάριο του 2019 πιθανότατα η πρώτη ισραηλινή διαστημική αποστολή

0

Οι Ισραηλινοί επιστήμονες που προετοιμάζουν την εκτόξευση του πρώτου διαστημικού σκάφους του Ισραήλ, παρουσίασαν σήμερα μια χρονοκάψουλα που θα σταλεί στη Σελήνη ως «μαρτυρία» για τις μελλοντικές γενιές.

Η χρονοκάψουλα περιέψει τρεις ψηφιακούς δίσκους με χιλιάδες αρχεία. Μεταξύ άλλων, τα αρχεία που θα αφεθούν στη Σελήνη περιέχουν παιδικές ζωγραφιές, ισραηλινά σύμβολα, όπως τη σημαία της χώρας, τραγούδια, ισραηλινά τραγούδια και τις αναμνήσεις ενός διασωθέντα του Ολοκαυτώματος.

Η χρονοκάψουλα τοποθετήθηκε μέσα στο διαστημικό σκάφος από τους επιστήμονες, σε μια τελετή που οργανώθηκε στο εργοστάσιο όπου είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες.

Ο ισραηλινός οργανισμός SpaceIL ελπίζει ότι η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019, όμως ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Το διαστημικό σκάφος θα σταλεί στη Σελήνη με έναν πύραυλο της εταιρείας SpaceX, ιδιοκτησίας του Αμερικανού επιχειρηματία Ίλον Μασκ. Η εκτόξευση θα γίνει από το Κέιπ Κανάβεραλ και το σκάφος θα χρειαστεί ενάμιση μήνα για να φτάσει στο φεγγάρι.

Η αποστολή αυτή στοιχίζει περίπου 84 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από ιδιώτες φιλανθρώπους. Η SpaceIL συνεργάζεται επίσης με την Israel Aerospace Industries, μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας.

Το διαστημικό σκάφος ονομάστηκε «Μπέρεσιτ» («Γένεση» στα εβραϊκά) μετά από δημοσκόπηση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Αν όλα πάνε καλά, δεν θα είναι μόνο το πρώτο ισραηλινό διαστημόπλοιο που θα φτάσει στη Σελήνη αλλά και το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σκάφος που θα καταφέρει κάτι τέτοιο. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν δεδομένα που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πώς σχηματίστηκε η Σελήνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here