ΑΣ ΠΑΟΚ για 14 Σεπτεμβρίου: Το ντοκούμεντο που φέρνει στην επιφάνεια

0

Ο ΑΣ ΠΑΟΚ με αφορμή την ημέρα Εθνική μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, παρουσιάζει ένα ντοκουμέντο.

O ΑΣ ΠΑΟΚ με αφορμή την γενοκτονία των Ελλήνων, της Μικράς Ασίας, έβγαλε ανακοίνωση για να τιμήσει τις ρίζες του.

14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, όπως έγραψε ήδη το Sportime. Έτσι και ο ΑΣ ΠΑΟΚ, έκανε αναφορά στο όλο γεγονός.

Όπως επισημαίνει για να διαφυλάξει την ιστορική του κληρονομία, παρουσιάζει ένα ντοκουμέντο.

Αναλυτικά η αναφορά του:

«Ο ΠΑΟΚ δεν ξεχνά τις ρίζες του και με αφορμή τη 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ελληνισμού της Μικράς Ασίας , αποτίει φόρο τιμής στα θύματα και στους απογόνους τους.

Στην προσπάθεια να διαφυλάξουμε την ιστορική μας κληρονομιά, σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα ντοκουμέντο για την πρώτη γιορτή της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών.

Η Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών αποτελεί έναν από τους πρώτους συλλόγους προσφύγων στην Ελλάδα, με έτος ιδρύσεως το 1923 και ο ΑΣ ΠΑΟΚ το αθλητικό τέκνο της Ένωσης αυτής.

Έχουμε αναφερθεί στην ημερομηνία ιδρύσεως αλλά και στους σκοπούς του συλλόγου (http://www.acpaok.gr/el/article/7824-san-shmera-15-ianoyarioy-1923:-idryetai-h-enwsh-kwnstantinoypolitwn-(ek)) οι οποίοι αποτυπώνονται στο 1ο άρθρο στην παρακάτω φωτογραφία.

ΠΑΟΚ

Στην παράγραφο γ) και δ) του άρθρου αποτυπώνεται με ευκρίνεια η φόρτιση και το πολιτικό κλίμα της εποχής. Η αναφορά στο «ανορθωτικό» έργο του κινήματος της 11ης Σεπτεμβρίου είναι έμμεση για την τιμωρία των υπευθύνων της Μικρασιατικής καταστροφής, ενώ ξεκάθαρες είναι και οι προσδοκίες για τον επαναπατρισμό των προσφύγων. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε πως η επέτειο εορτής του συλλόγου θα είναι στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στο 30ο άρθρο στην παρακάτω φωτογραφία.

ΠΑΟΚ

Οι Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες στην Θεσσαλονίκη, απ΄ τις πρώτες στιγμές της άφιξής τους στον Ελλαδικό χώρο προχωρούν στην αυτό-οργάνωσή τους. Αφενός με σκοπό την αντιμετώπιση των προσφυγικών προβλημάτων, αφετέρου για την διατήρηση δεσμών μεταξύ τους. Έτσι επιτυγχάνουν την διατήρηση μνήμης των πολιτιστικών τους στοιχείων…

Τμήμα Ιστορίας ΠΑΟΚ

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ».
Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here