Τσουνάμι τροπολογιών στη Βουλή

0


Η συνεδρίαση, που διεκόπη χθες ύστερα από θύελλα αντιδράσεων, θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η φράση «κατά παρέκκλιση των ισχυουσών γενικών ή ειδικών διατάξεων» κυριαρχεί στο τσουνάμι των τροπολογιών που κατατέθηκαν έως και την τελευταία στιγμή χθες για να εγκριθούν στο πλαίσιο της ψήφισης κατεπείγοντος νομοσχεδίου. Το άνευ προηγουμένου, όπως εκτιμά η αντιπολίτευση, φαινόμενο προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών, αποχώρηση δύο κομμάτων (ΚΚΕ και Ποτάμι) και, τελικώς, διακοπή της συνεδρίασης: επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες, αλλά θα συνεχιστεί εκτός προγράμματος σήμερα το απόγευμα, μετά το τέλος συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δυσφορία

Για μετατροπή της Βουλής σε «πλυντήριο» έκαναν λόγο, εκφράζοντας την εντονότατη δυσφορία τους εξαιτίας της συγκεκριμένης κυβερνητικής λογικής, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Βουλής και σειρά κυβερνητικών στελεχών αφενός να απορρίπτουν τον χαρακτηρισμό και αφετέρου να επιχειρούν εμμέσως ένα είδος συμψηφισμού με το παρελθόν, όταν σε ανάλογες χρονικές στιγμές παλαιότερες κυβερνήσεις ακολουθούσαν την τακτική της ψήφισης πολλών τροπολογιών λίγο πριν κλείσει το έτος.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία είναι πως πολλές εκ των συνολικά 22 πολυ-τροπολογιών που κατέθεσαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί όχι μόνο κρίθηκαν ως μη επείγουσες, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους αφορούν κυρίως τη νομιμοποίηση δαπανών της περασμένης διετίας.

Τούτων δοθέντων, αποκτά προφανώς επιπρόσθετη πολιτική σημασία ένα εκ των επιχειρημάτων που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση μπορεί να ακολουθεί αυτή την πρακτική μετά το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου επειδή δεν υπάρχει η στενή εποπτεία των θεσμών. «Είχανε (σ.σ.: οι υπουργοί) και το ευτυχές συμβάν της 21ης Αυγούστου φέτος, προφανώς είναι για δαπάνες οι οποίες απελευθερώνονται ή για δυνατότητες που απελευθερώνονται στα υπουργεία μετά τη λήξη των μνημονιακών δεσμεύσεων. Υπάρχει και αυτό το στοιχείο», είπε χαρακτηριστικά.

«Πλυντήριο το κάνατε! Πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, πλυντήριο δαπανών, πλυντήριο ευθυνών. Είναι ντροπή», είχε εξαρχής τονίσει ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης (Ν.Δ.). «Σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ξέπλυμα σε πάρα πολλά υπουργεία μέσω τροπολογιών», ανέφερε ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ). «Η διαδικασία αυτή είναι εκφυλιστική», τόνισε η κ. Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ). «Ας βάλουμε το πλυντήριο να δουλεύει», ανέφερε ο κ. Γρ. Ψαριανός (Ποτάμι).

«Παλιά οι τροπολογίες τέτοιον καιρό ήταν για την “πελατεία”. Εδώ δεν έχει καμία πελατεία», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Οπως μάλιστα έπραξε και ο κ. Βούτσης από την πλευρά του, αιτιολόγησε την κατάθεση τόσων τροπολογιών επικαλούμενος τη συγκυρία: τελειώνει ο χρόνος, υπήρχε ο προϋπολογισμός και δεν δινόταν η δυνατότητα να προωθηθούν με νομοθετική άνεση ρυθμίσεις.

Ενδεικτικά παραδείγματα από τις υποθέσεις που «τακτοποιούνται» μέσω αυτών:

• «Οι δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2017 έως και 11/12/2018 θεωρούνται σύννομες κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί αναλήψεως υποχρεώσεων».

• «Νομιμοποίηση δαπανών που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι και την 12/9/2017».

• «Θεωρούνται νόμιμες κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης και παράγουν έννομα αποτελέσματα συμβάσεις με αξία μικρότερη του ενός εκατομμυρίου ευρώ», αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού.

• «Νομιμοποίηση κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων κάθε είδους δαπανών του υπουργείου Οικονομικών που διενεργήθηκαν κατά τα οικονομικά έτη 2016, 2017 και 2018 και κατά τη λήξη του οικονομικού έτους 2013».


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here