Θεσπρωτία: Πανηγυρικός ο εορτασμός του αγίου Δημητρίου στο Γραικοχώρι

0

Στο Γραικοχώρι Θεσπρωτίας, στην εκκλησία δίπλα στην Εγνατία, εορτάστηκε ο άγιος Δημήτριος, με τους καβαλάρηδες να μεταφέρουν   σε άλογα την εικόνα από τον κεντρικό ναό της αγίας Τριάδας .

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, ενώ  την παραμονή πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Στο κήρυγμά του ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος, κατά τη θεία λειτουργία,  τόνισε ότι “ο άγιος Δημήτριος μας διδάσκει να μη μαγνητιζόμαστε και να μην ακολουθούμε τους ψευδοθεούς του κόσμου, που μας προτρέπουν σε χαλαρό, άνετο, διεφθαρμένο και αισχρό τρόπο ζωής”.

Και πρόσθεσε ο  π. Ηλίας: ” Να ακούμε, πως ο άγιος Δημήτριος, τη φωνή του Χριστού, που μας θυμίζει πάντοτε ότι όσοι Τον ακολουθούν, πρέπει να βαδίζουν την στενή οδό, , το κακοτράχαλο μονοπάτι των εντολών, που είναι φαινομενικά δύσκολο, στην πραγματικότητα, όμως, γεμίζει τον αγωνιζόμενο πιστό με χαρά απερίγραπτη και ευτυχία ανείπωτη”.

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι “είμαστε άραγε έτοιμοι για το μαρτύριο συνείδησης; Αυτό θα μας οδηγήσει καθαρούς στη σταθερότητα, την πρόοδο, την υγεία, την ευτυχία. Ο πολύς κόσμος, κουρασμένος από τα πάσης φύσεως δεινά, φυσικά ή τεχνητά, έχει ανάγκη από το βράχο της ακράδαντης πίστης του αγίου Δημητρίου και της αληθινής αγάπης προς το Χριστό, χωρίς υποταγή  και υποδούλωση σε κανένα κοσμικό σύστημα”.

Κατά τον εσπερινό ο δραστήριος και άξιος εφημέριος της ενορίας Γραικοχωρίου, προέτρεψε τους πιστούς να μυροβλίζει η καρδιά τους”.

***

Ο άγιος  Δημήτριος εορτάστηκε και στους Φιλιάτες, όπου η κεντρική εκκλησία της πόλης είναι αφιερωμένη στο όνομά του.

Την παραμονή της εορτής έγινε μικρή λιτανεία πέριξ του ναού.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙΟΥ

 

 

 

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 

 

ΠΗΓΗ ΚΑΤΟΨΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here