ΔΕΗ: Έως 170% οι αυξήσεις στα τιμολόγια – Πληθώρα καταγγελιών

0

Τα νοικοκυριά στη χώρα ξεκίνησαν να βιώνουν τις πρώτες επιπτώσεις από την κρίση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την άσχημη κατάσταση περιέγραψε η αντιπρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ Π. Καλαποθαράκου σε ημερίδα που οργάνωσε χθες (25 Οκτωβρίου) υπό την αιγίδα της ΡΑΕ.

Η ίδια έκανε λόγο για «βροχή» καταγγελιών από οικιακούς καταναλωτές, από τις οποίες το τελευταίο τρίμηνο προκύπτει ότι στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού οι αυξήσεις που έχουν γίνει είναι 30%-170%!

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι οι καταναλωτές δεν έχουν ενημερωθεί για τις αυξήσεις, δεν παρέχονται εξηγήσεις, δεν υπάρχει αιτιολόγηση και «υπάρχει αδιαφάνεια που θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας ως προς το ύψος των αναπροσαρμογών».

Ακόμα είπε ότι διαπιστώνεται ότι δεν τηρούνται οι βασικές αρχές της κοστοστρέφειας, διαφάνειας, απλότητας και ίσης μεταχείρισης, ενώ υπάρχει ανομοιογένεια ως προς την περιγραφή των μηχανισμών αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας και ως προς τον υπολογισμό τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη στην πράξη ή υπερβολικά δυσχερής η σύγκριση και η επαλήθευση των μηχανισμών που χρησιμοποιούν οι προμηθευτές για να πραγματοποιήσουν αυτές τις αναπροσαρμογές.

Επίσης, είπε ότι οι αυξήσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την πραγματική συνολική μεταβολή κόστους για τους προμηθευτές, η οποία, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των μέσων προμήθειας και οργάνωσης των επιχειρήσεων, είναι σαφώς μικρότερη, και ζητάει τη διαμόρφωση φιλικότερων προς τους καταναλωτές προγραμμάτων.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here