Όλα όσα γνωρίζουμε για την «Όμικρον» μέχρι σήμερα

0

Αγωνία θα επικρατήσει το προσεχές 15ημερο, αφού μετά την πάροδο αυτού οι ειδικοί θα είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα πόσο επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται όλος ο πλανήτης στη «σκιά» της μετάλλαξης «Όμικρον», με τους επιστήμονες να αναμένουν τη συγκέντρωση περαιτέρω στοιχείων γύρω από τη μεταδοτικότητα, την επικινδυνότητα, την προέλευση και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

Προς το παρόν και με φόντο τις συστάσεις του ΠΟΥ, που κάνει λόγιο για αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης, η μία μετά την άλλη χώρα θωρακίζεται κόντρα στην παραλλαγή της Μποτσουάνα, λαμβάνοντας μέτρα από ταξιδιωτικούς περιορισμούς έως και επίσπευση της χορήγησης της αναμνηστικής δόσης.

Από την πλευρά της, η Αθήνα παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως υπάρχει σχέδιο στο «συρτάρι», σε περίπτωση που η Όμικρον προκαλέσει ένα σαρωτικό ξέσπασμα, αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται η προέλευση της μετάλλαξης, με μία μερίδα ειδικών να αναφέρει πως ενδέχεται ο ασθενής μηδέν να είναι άτομο ανοσοκατασταλένο, φορέας του HIV.

Τι ισχύει για τα υπάρχοντα εμβόλια

Τη στιγμή που ο κόσμος όλος κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα» αναφορικά με το πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη «Όμικρον» και αν αυτή καλύπτεται από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, ο Δρ Άντονι Φάουτσι τονίζει ότι σε δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία σχετικά με το «φλέγον» ζήτημα.

Ωστόσο, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πιστεύει πως τα υπάρχοντα εμβόλια πιθανόν να προσφέρουν «έναν βαθμό προστασίας κατά σοβαρών περιπτώσεων κορωνοϊού».

Από την πλευρά του, ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δηλώνει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν το εν λόγω στέλεχος.

Συγκεκριμένα, ο Άντριου Πόλαρντ εξέφρασε «προσεκτική αισιοδοξία» έπειτα από τον συναγερμό που έχει σημάνει στον κόσμο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών από την παραλλαγή, προσθέτοντας ότι «είναι απίθανο να οδηγήσει σε επανεκκίνηση της πανδημίας».

Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη «Γκάρντιαν», η γενική εκτίμηση είναι ότι ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις θα συνεχίσει να παρέχει προστασία, αλλά μειωμένη.

Πάντως, οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα, καθώς εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες εξηγούν τον τρόπο που θα «χτυπήσουν» την «Όμικρον».

Η Moderna σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε ανακοίνωσε τη στρατηγική της για να αντιμετωπίσει τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Στο ανακοινωθέν της, η εταιρεία επισημαίνει ότι έχει σχεδιάσει μια τριπλή στρατηγική.

«Πρώτον, η Moderna έχει ήδη δοκιμάσει μια ενισχυτική/τρίτη δόση με μεγαλύτερη δοσολογία (σ.σ. 100μg έναντι 50μg) για υγιείς ενηλίκους», τονίζει αρχικά.

«Δεύτερον, η Moderna ήδη εξετάζει την αποτελεσματικότητα δύο booster εμβολίων, τα οποία είχαν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν μεταλλάξεις, όπως αυτές που παρατηρούνται στην παραλλαγή Όμικρον», σημειώνει ακολούθως.

Η τρίτη στρατηγική της Moderna είναι η ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου που θα στοχεύσει ειδικά στη μετάλλαξη «Όμικρον». Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, θα είναι ένα booster (ενισχυτική δόση) που θα φέρει την ονομασία mRNA-1273.529.

Από την άλλη, η AstraZeneca θεωρεί ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζει επίσης κατά πόσο είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της.

Τέλος, στη μάχη έχει ριχτεί και το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, το οποίο συνεργάζεται με τη Pfizer.

Τα μέτρα των χωρών για την ανακοπή της «Όμικρον»

Ταξιδιωτικούς περιορισμούς έχουν ήδη επιβάλει πολλές χώρες, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νέα μετάλλαξη.

Αναλυτικότερα, οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο σχεδόν όλων των ξένων πολιτών που βρέθηκαν σε κάποια από 8 χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία στην οποία συνιστάται η αποφυγή των ταξιδιών Αμερικανών σε αυτές.

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ που ταξίδεψαν στις χώρες αυτές θα μπορούν να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος και για αυτούς δεν επιβλήθηκαν νέα μέτρα διαγνωστικού ελέγχου ή αξιώσεις για ιχνηλάτηση.

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν λάβει αυστηρά μέτρα είναι η Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε περαιτέρω περιορισμούς, ενώ μέχρι τώρα καταγράφονται στη χώρα τρία κρούσματα της νέας μετάλλαξης.

Μέσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός περιλαμβάνεται το υποχρεωτικό μοριακό τεστ για όλους τους διεθνείς επισκέπτες, ανεξαρτήτως από το αν έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ όσοι είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής θα μπαίνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.

«Θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να απομονωθεί μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα», είπε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα οι αρχές ζητούσαν από τους επισκέπτες να υποβάλλοντα σε τεστ αντιγόνου, αλλά όχι να απομονώνονται έως ότου βγουν τα αποτελέσματα.

Να σημειωθεί ότι λόγω του εντοπισμού δύο κρουσμάτων της «Όμικρον» στην επικράτειά της, η Βρετανία ετοιμάζει τρίτη δόση εμβολίου για όλους.

Αυστηρότερα μέτρα έχει λάβει το Ισραήλ, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε αλλοδαπούς για 14 ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Ναφτάλι Μπένετ. Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους.

Οι χώρες που εντοπίζονται κρούσματα

Μέχρι τώρα, πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφουν κρούσματα της «Όμικρον», με την Αυστρία να ανακοινώνει μία μόλυνση.

Συρροή κρουσμάτων έχουμε και στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στην ποδοσφαιρική ομάδα Belenense, όπου εντοπίστηκαν 13 ασθενείς, έπειτα από την πρόσφατη επιστροφή ενός παίκτη από τη Νότια Αφρική.

Στην Ολλανδία βρέθηκαν 13 κρούσματα σε επιβάτες πτήσεων που έφτασαν στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ από τη Νότια Αφρική.

Επίσης, στη Δανία έχουν επιβεβαιωθεί δύο μολύνσεις σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, ενώ στη Γερμανία, που τις τελευταίες ημέρες πλήττεται έντονα από την πανδημία και έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα στη Βαυαρία, βρέθηκαν τρία κρούσματα της παραλλαγής.


πηγη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here