Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της «Όμικρον» – Σε καραντίνα με ήπια συμπτώματα

0

Έφτασε και στην Ελλάδα η μετάλλαξη «Όμικρον», με το πρώτο κρούσμα να εντοπίζεται στην Κρήτη.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξειδίκευση των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για Έλληνα από την Αφρική, που προσγειώθηκε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου. Τα πρώτα rapid test του και στο αεροδρόμιο και κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών ήταν αρνητικά. Στις 29 Νοεμβρίου το rapid βγήκε θετικό, οπότε έγινε και το μοριακό, που επιβεβαίωσε τη μόλυνση από Covid με ενδείξεις για την «Όμικρον». Έγινε περαιτέρω έλεγχος, από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για κρούσμα της νέας μετάλλαξης.

Όπως τονίστηκε, οι επαφές του κρούσματος είναι αρνητικές στον κορωνοϊό με βάση την ιχνηλάτηση.

Η εξειδίκευση των μέτρων

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, όσοι είναι άνω των 60 ετών, θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση έως την προθεσμία της 16ης Ιανουαρίου, για να μην επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως.

Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές για να εξετάσουν αιτήσεις που δικαιολογούν μη εμβολιασμό των ατόμων αυτών, υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.  

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι θα δοθούν δυο δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικους πολίτες για να διαπιστωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, συστήνεται στην περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ ακόμα και από τους εμβολιασμένους πριν τις εκδηλώσεις των γιορτών. 

Ακόμη, ο υπουργός υπογράμμισε ότι μετά από εισήγηση των ειδικών, και με ΚΥΑ που θα εκδοθεί, δεν θα αρκεί το rapid test για πιστοποιητικό νόσησης, θα πρέπει να γίνεται PCR.

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών θα ανοίξει, όταν θα λάβουμε τις δόσεις των εμβολίων για αυτές τις ηλικίες.


πηγη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here