Ο Γέρος κερδίζει τη μάχη στο Σαραβάλι

0

Τον Οκτώβριο η «Π» έφερε στην επιφάνεια της επικαιρότητας το θέμα της τοποθέτησης ορειχάλκινου ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία Κάστρου στο Σαραβάλι, όπου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τοπικοί σύλλογοι και κάτοικοι ζήτησαν να μάθουν αν υπάρχουν εξελίξεις.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Το ρεπορτάζ αναγνώστηκε από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης του Δήμου και ο Νίκος Τζανάκος το έφερε σε συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του 2021, ζητώντας να αναληφθούν οι όποιες υποχρεώσεις. Η απόφαση του συμβουλίου ήταν ομόφωνη και αναφέρει πως «ο Δήμος Πατρέων θα παρακολουθεί το θέμα, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης του αγάλματος του Κολοκοτρώνη στο Σαραβάλι».

ΧΡΟΝΙΚΟ

Η τοποθέτηση του συγκεκριμένου αγάλματος έχει μεγάλη ιστορία. Προ 12ετίας, ο τότε Δήμος Μεσσάτιδας επί δημάρχου Θανάση Κολλιτσίδα, έλαβε την απόφαση ανύψωσης προτομής του Κολοκοτρώνη. Στη συνέχεια, η προσφορά του καλλιτέχνη ήταν τέτοια που η προτομή μετατράπηκε σε ανδριάντα ύψους 2 μέτρων. Στη συμφωνία συμμετείχε και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, αλλά και η τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου – σήμερα αντιδήμαρχος Πατρέων – Τασία Τογιοπούλου. Αρχικά είχαν πληρωθεί σχεδόν 32.000 ευρώ και ο γλύπτης είχε εργαστεί αδαπάνως, επομένως απέμενε η πληρωμή του χυτηρίου, όπου εκεί του οφείλονται περί τις 7.000 ευρώ.

ΕΝΟΧΛΗΣΗ

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά φαινόταν πως κανείς δεν ήθελε να αναλάβει το κόστος του χυτηρίου. Ο πρώην δήμαρχος Μεσσάτιδας με τον τοπικό σύλλογο είχαν στείλει επιστολή στο Δήμο κάνοντας φανερή την ενόχλησή του, τονίζοντας πως: «Η αποπληρωμή δεν έχει γίνει ακόμη».

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Η κ. Τογιοπούλου μιλώντας στην «Π» ζητούσε από τους κατοίκους να κάνουν λίγη υπομονή καθώς υπήρχαν ορισμένες ιδιαιτερότητες στο θέμα που δεν είχαν ξεπεραστεί. «Γίνονται προσπάθειες για να τοποθετηθεί με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος και γι’ αυτό είμαστε σε άμεση συνεννόηση με τον γλύπτη». Η ίδια, μάλιστα, είχε εκφράσει την προσδοκία της ώστε μέχρι τον Αύγουστο του 2022, το άγαλμα να έχει τοποθετηθεί στο σημείο που επόπτευε ο Κολοκοτρώνης τον κάμπο, πριν κατέβει στους Μύλους για τη Μάχη του Σαραβαλίου. Οι απαιτούμενες ενέργειες που απομένουν, είναι να χωροθετηθεί το σημείο της τοποθέτησης και να εκτελεστούν εργασίες ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί με ασφάλεια και φυσικά η αποπληρωμή των περίπου 7.000 ευρώ στο χυτήριο.

pelop.gr


Πηγη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ