Με υποσχέσεις για «ενίσχυση της Δημοκρατίας» ορκίστηκε ο Μπολσονάρο

0

Σε μία πομπώδη τελετή που διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας , ο  ακροδεξιός Ζαϊρ Μπολσονάρο ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας.

Στο πρώτο του μήνυμα ο Μπολσονάρο κάλεσε το Κογκρέσο να πολεμήσει την διαφθορά και υποσχέθηκε να εργαστεί σκληρά ώστε η Βραζιλία να πετύχει το πεπρωμένο της».

Ο πρώην στρατιωτικός και θαυμαστής της χούντας   1964 – 1985, υποσχέθηκε προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές.

Ο πρώην λοχαγός του στρατού και για πολλά χρόνια γερουσιαστής, έχει δεσμευτεί ότι θα απομακρύνει ριζικά τη Βραζιλία από την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες η αριστερά και η κεντροδεξιά στη μεγαλύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής.

Στις προθέσεις του Μπολσονάρο είναι επίσης η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με τη Δύση και ιδίως με τις ΗΠΑ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στην ορκωμοσία από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Μια ένδειξη αυτής της “διπλωματικής στροφής” είναι το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Ο Μπολσονάρο ορκίστηκε ότι “θα υπερασπίζεται και θα εφαρμόζει το Σύνταγμα” και ότι θα εργαστεί “για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Βραζιλίας. Τον ίδιο όρκο έδωσε και ο αντιπρόεδρος Χάμιλτον Μουράο.

Η αριστερά, και κυρίως το Κόμμα των Εργατών του πρώην προέδρου Λούλα, μποϊκοτάρισε την τελετή.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρο συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το μέγαρο Πλανάλτο για να δουν τον πρόεδρο να παραλαμβάνει από τα χέρια του προκατόχου του, Μισέλ Τέμερ, την προεδρική ταινία, το σύμβολο της προεδρίας. Πολλοί κρατούσαν σημαίες της χώρας και είχαν βάψει τα πρόσωπά τους στα “εθνικά” χρώματα, κίτρινο και πράσινο.

Πριν ξεκινήσει η τελετή, ο Μπολσονάρο και η σύζυγός του διέσχισαν την Μπραζίλια μέσα σε μια ανοιχτή Rolls Royce, ενώ οι υποστηρικτές του τον επευφημούσαν επαναλαμβάνοντας ρυθμικά το προεκλογικό σύνθημά του: “Η Βραζιλία πάνω απ’ όλα, ο Θεός πάνω απ’ όλους”.

Με την υποστήριξη των πιο συντηρητικών στρωμάτων της κοινωνίας –όπως των ευαγγελικών εκκλησιών– ο Μπολσονάρο σχεδιάζει να εμποδίσει τις προσπάθειες νομιμοποίησης των αμβλώσεων πέραν των σημερινών εξαιρέσεων αλλά και να αφαιρέσει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τα σχολεία. Έχει επίσης πει ότι θα αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, μια δέσμευση που τρομάζει τους περιβαλλοντολόγους, όπως και τα σχέδιά του να κατασκευάσει υδροηλεκτρικά φράγματα στον Αμαζόνιο ή να εγκρίνει εξορύξεις στα εδάφη των ιθαγενών, των τελευταίων “φυλάκων” του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου.

Το ένα τρίτο των υπουργών της κυβέρνησής του είναι πρώην αξιωματικοί του στρατού – οι περισσότεροι μάλιστα ήταν συμφοιτητές του στη στρατιωτική ακαδημία της Βραζιλίας και είχαν στηρίξει τη στρατιωτική χούντα του 1964-85.

Στην ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, κατά την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας, ο Μπολσονάρο κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να τον βοηθήσουν για “να απελευθερώσει οριστικά” τη Βραζιλία “από τον ζυγό της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, της οικονομικής ανευθυνότητας και της ιδεολογικής δουλείας”.

«Θα εργαστώ ακούραστα ώστε η Βραζιλία να επιτύχει το πεπρωμένο της», είπε, δεσμευόμενος ότι «θα ενισχύσει τη δημοκρατία» στη χώρα του.

 


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here