Στην Αθήνα η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ

0

Στην Αθήνα βρίσκεται από τις 5.15 το απόγευμα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Λίγο μετά τις 18:00 η κυρία Μέρκελ έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου αυτή την ώρα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Καλωσορίζοντας τη γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Σας καλωσορίζω ξανά στην Ελλάδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε. Την τελευταία φορά ήταν πριν από χρόνια μεσούσης της κρίσης.

Η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στο δρόμο της ανάπτυξης. Αυτό το διάστημα περάσαμε δυσκολίες, περάσαμε και οι δύο από δύσκολες στιγμές, από συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, όμως καταφέραμε να βρούμε μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς λύσεις για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις.  Καταφέραμε να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η Ελλάδα σιγά – σιγά μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης και μετατρέπεται σε πυλώνα σταθερότητας. Έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε (…) όπως η άνοδος της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας καλωσορίσω ξανά και να σας πω ότι είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι σας κλείνει έναν κύκλο δύσκολο στις σχέσεις των δύο χωρών και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική» Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γερμανίας, ενώ οι  κοινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα και της κυρίας Μέρκελ στους εκπροσώπους του Τύπου, αναμένονται περί τις 8 μμ.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία, ενώ τόνισε ότι ήρθε ευχαρίστως στην Αθήνα. «Ο ελληνικός λαός πέρασε μια πολύ δύσκολη φάση και θέλω να ευχαριστήσω για όσα κατάφερε παρά τις δυσκολίες, και για όσα προσφέρει αλλά και για το συνολικό ρόλο της στα Βαλκάνια σε μια χρονική στιγμή που είναι σημαντικό να εξετάσουμε αυτά τα θέματα», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο».

Η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι το αναπόφευκτο κάδρο που πλαισιώνει τη σημερινή επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
H Γερμανίδα καγκελάριος κατά την άφιξή της στην Αθήνα.

Ωστόσο, η ατζέντα των συνομιλιών της καγκελαρίου στην Αθήνα δεν περιορίζεται σε αυτή. Από το Βερολίνο ήδη γίνεται σαφές ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν συνδέεται με καμία παραχώρηση εκ μέρους της Γερμανίας σε πιθανή δημοσιονομική «χαλάρωση» ή εγκρίσεις μέτρων όπως η αναστολή περικοπής των συντάξεων το 2019. Το προσφυγικό αναμένεται, επίσης, να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει ο κ. Τσίπρας με την κ. Μέρκελ, αλλά και ζητήματα ευρύτερης σημασίας. Οπως ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, στα Βαλκάνια αλλά και στην Aνατολική Μεσόγειο, υπό το φως και των εξελίξεων που καταγράφονται στην Τουρκία.

Παρ’ όλα αυτά, στο Βερολίνο φαίνεται ότι υπάρχει ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η κ. Μέρκελ αναμένεται να υπογραμμίσει προς τον κ. Τσίπρα την ανάγκη προώθησης των δύσκολων μεταρρυθμίσεων και διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ως προς το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, ήδη από χθες η γερμανική κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι το Βερολίνο τη στηρίζει.

Μάλιστα ο κ. Ζάιμπερτ απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση με ζητήματα δημοσιονομικής χαλάρωσης. «Δεν επιθυμώ να εκφραστώ για εσωτερικές κομματικές διαδικασίες στην Ελλάδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση, η καγκελάριος, ο υπουργός Εξωτερικών χαιρετίζουν ως ιστορική ευκαιρία την πιθανή διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία έχει καταστεί δυνατή μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών, διότι δημιουργεί στην περιοχή δυνατότητες οι οποίες χωρίς τη διευθέτηση αυτής της διαμάχης για την ονομασία δεν θα δημιουργούνταν για πολλά χρόνια ακόμη». Και προσέθεσε ότι «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μια διασύνδεση με άλλα, θεματικά, εντελώς ξένα, πολιτικά ζητήματα».


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here