Αντιδράσεις στη Θεσπρωτία κατά τις εκδηλώσεις ενημέρωσης για την έρευνα υδρογονανθράκων…

0

Αντιδράσεις στη Θεσπρωτία εκδηλώθηκαν, από μερίδα πολιτών, κατά τις εκδηλώσεις ενημέρωσης για την έρευνα υδρογονανθράκων, τόσο στην Παραμυθιά, όσο και στην Ηγουμενίτσα. Η «Πρωτοβουλία ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο», υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, με δεδομένο ότι η πολιτεία εκδηλώνει αδυναμία στο να ελέγξει σε βάθος χρόνου τη λειτουργία περιβαλλοντικά οχλουσών δραστηριοτήτων. Βέβαια μια παράμετρος είναι αυτή, παρότι οι επιστήμονες ενημερώνουν ότι δεν θα προκύψει περιβαλλοντική επιβάρυνση, και η άλλη παράμετρος είναι η ανάπτυξη. Και στην Παραμυθιά και στην Ηγουμενίτσα, διευκρινίστηκε ότι η έρευνα για υδρογοάνθρακες στην Ήπειρο είναι εθνική στρατηγική.

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στην Παραμυθιά η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Σουλίου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με θέμα την «Ανάπτυξη των Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο». Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών σημείωσε τα οφέλη από τους υδρογοάνθρακες για τη χώρα μας, τόσο για την ελληνική οικονομία και η ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας μας. Ο Ιωσήφ Αθανασιάδης, από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Έρευνας & Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Την περιβαλλοντική διάσταση στο πρόγραμμα υδρογονανθράκων της Ηπείρου, ανέπτυξε ο Αλέξανδρος Κουλίδης, Προϊστάμενος Τμήματος Γ΄ της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιββάλοντος, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία της χώρας μας και της Ευρώπης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τέτοιων έργων, και μάλιστα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura, είναι εξαιρετικά αυστηρές.

Το έργο και το ρόλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθάκων (ΕΔΕΥ ΑΕ) στην ενεργειακή ανάπτυξη της Ηπείρου, παρουσίασε ο Σπυρίδων Μπέλλας. Τη διαβεβαίωση ότι από τις έρευνες δεν υπάρχει κίνδυνος για το υδατικό δυναμικό της Ηπείρου, παρείχε Διευθυντής της περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ Ευάγγελος Νικολάου. Στη μεθοδολογία αναζήτησης υδρογονανθράκων, αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Τσόκας, ∆/ντης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ