Σύνοδος Κορυφής: Ούτε το συμβιβαστικό σχέδιο για το ρωσικό πετρέλαιο δείχνει αρκετό για συμφωνία

0

«Εκπτώσεις» στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο επιφέρει η άκαμπτη στάση της Ουγγαρίας, με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέτουν μεν επί τάπητος στις Βρυξέλλες την επί της αρχής αποδυναμωμένη συμφωνία που συνήφθη κατόπιν μαραθώνιων διαβουλεύσεων σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, αλλά χωρίς προοπτική οριστικής υιοθέτησης, όπως ουσιαστικά προανήγγειλε προσερχόμενη στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συζήτηση για το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας -στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο- έχει ωριμάσει, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται στο σημείο συμφωνίας, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζοντας ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και η ενότητα της ΕΕ.


Πηγή