Πόσο ευθύνονται τα αναψυκτικά στις διαταραχές συμπεριφοράς των παιδιών;

0Τρίτη 31 Μαΐου 2022, 18:00

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο γνωστό περιοδικό pediatrics η κατανάλωση αναψυκτικών από τα παιδιά οδηγεί σε επιθετική συμπεριφορά και διαταραχές στην προσοχή.

Αναλυτικότερα, στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση της συμπεριφοράς των παιδιών με την κατανάλωση αναψυκτικών. Δόθηκε έμφαση στην επιθετικότητα, τη διάσπαση της προσοχής και τις συμπεριφορές εξάρτησης.

Η μελέτη περιλάμβανε 2929 παιδιά από τις ΗΠΑ ηλικίας 5 ετών (52 % αγόρια). Στη μελέτη συμμετείχαν οι μητέρες των παιδιών και συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε ερωτήσεις που αφορούσαν τη συμπεριφορά των παιδιών τους και την ημερήσια κατανάλωση αναψυκτικών. Παράλληλα περιλαμβάνονταν ερωτήσεις που αφορούσαν άλλους κοινωνικούς παράγοντες που συσχετίστηκαν με την κατανάλωση αναψυκτικών και την επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά.

Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο για κάθε παιδί έβγαινε βαθμολογία όσον αφορά ορισμένους άξονες της συμπεριφοράς του όπως η επιθετικότητα, η προσοχή, οι συμπεριφορές εξάρτησης.

Ακολούθησε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων που κατέδειξε τα πιο κάτω:

1. Το 43% των παιδιών κατανάλωναν ένα αναψυκτικό την ημέρα και το 4% κατανάλωναν 4 ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα.

2. Τα παιδιά που κατανάλωναν έστω και ένα αναψυκτικό την ημέρα είχαν υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την επιθετική συμπροφορά σε σχέση με αυτά που δεν κατανάλωναν κανένα αναψυκτικό.

2. Η βαθμολογία της επιθετικότητας ήταν ανάλογη με τον αριθμό των αναψυκτικών που κατανάλωναν τα παιδιά.

3. Παιδιά που κατανάλωναν πάνω από 4 αναψυκτικά την ημέρα είχαν διαταραχές στην προσοχή σε σχέση με αυτά που δεν κατανάλωναν κανένα αναψυκτικό.

4. Παιδιά που κατανάλωναν 2 έως 4 αναψυκτικά την ημέρα παρουσίαζαν συμπεριφορές εξάρτησης σε σχέση με αυτά που δεν κατανάλωναν κανένα αναψυκτικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση της επιθετικής συμπεριφοράς των παιδιών με την κατανάλωση αναψυκτικών λαμβάνοντας υπόψιν άλλους στρεσσογόνους και κοινωνικούς παράγοντες που επιδρούν στη συμπεριφορά των παιδιών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Πηγή