Τελεσίγραφο ΑΑΔΕ σε όσους χρωστούν πάνω από 150.000€ σε εφορία και ΕΦΚΑ: Ρύθμιση ή ονόματα στα… «μανταλάκια»

0

Προθεσμία 20 ημερών έχουν από την ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι που οφείλουν μεγάλα ποσά στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να μην δουν το όνομά τους… «κρεμασμένο στα μανταλάκια».

Η ΑΑΔΕ θα στείλει τελεσίγραφο προς χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) να ρυθμίσουν έως τις 21 Ιουνίου 2022 τα χρέη τους σε Εφορία και ΕΦΚΑ, διαφορετικά θα τους «βγάλει στη σέντρα» με τις δυο λίστες που ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα στις 30 Ιουνίου 2022.

Στις νέες λίστες, θα περιλαμβάνονται τόσο οι οφειλές στην Εφορία, τα Τελωνεία και τον ΕΦΚΑ και θα αναγράφουν το σύνολο των οφειλών κάθε φορολογούμενου.

Όσοι φορολογούμενοι δουν το όνομά τους στην λίστα θα έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΕΦΚΑ και φορολογική διοίκηση άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας περιλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων.

Οι δύο λίστες που θα δημοσιοποιηθούν θα αφορούν: η μια φυσικά πρόσωπα και η άλλη τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι παρά τις οχλήσεις και τις προειδοποιήσεις από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τα χρέη τους κατά τα έτη 2020, 2021 και 2022.

Πριν από τη δημοσιοποίηση των οφειλετών, οι αρμόδιες αρχές θα αποστείλουν στους ενδιαφερόμενους φορολογούμενους και ασφαλισμένους, ραβασάκι εν είδει τελεσιγράφου για διακανονισμό των χρεών τους προκειμένου να βγουν από τη λίστα.

Πιο συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα από 3 έως 6 Ιουνίου 2022 τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια για τη δημοσιοποίηση θα λάβουν από την ΑΑΔΕ στην γραμματοθυρίδα τους στο Taxisnet καθώς και στην πιστοποιημένη διεύθυνση ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας σχετική ενημέρωση η οποία θα τους προσκαλεί εντός 15 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 21 Ιουνίου 2022, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις προς δημοσιοποίηση οφειλές τους.

Όσοι δεν φροντίσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα δουν το όνομά τους να φιγουράρει στις λίστες της ΑΑΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών ήταν για τα φυσικά πρόσωπα στις 10 Ιουλίου 2019 και για τα νομικά πρόσωπα αρχές Δεκεμβρίου 2019 αλλά στη συνέχεια λόγω της πανδημίας το μέτρο «πάγωσε».

Τα κριτήρια για την «είσοδο» στην λίστα

Στους καταλόγους που θα δημοσιοποιηθούν θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα με:

  • βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας (TAXIS) και Τελωνείων (ICISnet).
  • βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον Ε.Φ.Κ.Α. ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.).

Για τα φυσικά πρόσωπα θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα αναγράφονται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Ποιοι εξαιρούνται

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
  • οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

To άρθρο Τελεσίγραφο ΑΑΔΕ σε όσους χρωστούν πάνω από 150.000€ σε εφορία και ΕΦΚΑ: Ρύθμιση ή ονόματα στα… «μανταλάκια» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .