Ενα γαϊτανάκι με γενικούς γραμματείς

0

Το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας βλέπουν πληροφορίες για αλλαγές στις θέσεις των γενικών γραμματέων στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας. Την 26η Μαΐου, για παράδειγμα, δημοσίευμα εφημερίδας επικαλείτο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο τέως αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης πρόκειται να αντικαταστήσει τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

Θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εμφανίζεται σύμφωνα με τις ίδιες «διαρροές» να διεκδικεί και ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Δασκαλάκης. Αποστρατεύτηκε στις κρίσεις του Μαρτίου, αν και αρκετοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να τον δουν αρχηγό.

Κάποια άλλα σενάρια θέλουν τον κ. Καραμαλάκη να αντικαθιστά όχι τον κ. Τσουβάλα αλλά τον νυν γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα ποια είναι η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου. Το 2019 αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας η κυβέρνηση είχε επιλέξει να επαναφέρει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Τρία χρόνια αργότερα δεν αποκλείεται η ιστορία να επαναληφθεί με κάποιον εκ των κ. Καραμαλάκη ή Δασκαλάκη να κάθεται στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, σε περίπτωση που στην κυβέρνηση κρίνουν ότι ο κύκλος του κ. Τσουβάλα στο μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη έχει κλείσει.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Παπαγεωργίου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται, άμεσα τουλάχιστον, να μετακινηθεί πολλώ δε μάλλον να αντικατασταθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας παρά κάποιες πιέσεις που ασκούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Χαίρει εξάλλου της εκτίμησης του υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, ενώ τυχόν αντικατάστασή του στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου θεωρείται παρακινδυνευμένη.

Τον Οκτώβριο πάντως είναι πιθανό να πληρωθεί η δεύτερη θέση γραμματέα, με αρμοδιότητα σε διοικητικά ζητήματα, που προβλέπεται στο οργανόγραμμα του νεοσύστατου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Εκκρεμεί εξάλλου η υλοποίηση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας του σχεδίου «Αιγίς», του μεγαλύτερου μη στρατιωτικού προγράμματος εξοπλισμών με προϋπολογισμό ούτε λίγο ούτε πολύ 1,7 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα είναι πολλά και το βάρος της υπογραφής των νέων συμβάσεων για την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι –και όχι μόνο– μεγάλο.


πηγη