Δένδιας κατά Τουρκίας: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να κατασκευάζει νομικά οικοδομήματα

0

Το μήνυμα στην Τουρκία πως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να κατασκευάζει νομικά οικοδομήματα για να υποστηρίξει τις εθνικές της θέσεις και τις υποστηρίζει με τη σταθερή της προσήλωση στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Προλογίζοντας, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, το φετινό επετειακό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις στη Διεθνή Δικαιοταξία: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις», ο κ. Δένδιας τόνισε πως με βάση τις αρχές αυτές, η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες, οχυρώνεται από τις ΗΠΑ μέχρι τον Κόλπο και τον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι σε αναθεωρητικές συμπεριφορές και πρακτικές. «Αυτό ισχύει και έναντι των πρακτικών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί άνευ περιστροφών κάθε βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου. Η χώρα μας αντιθέτως, με την προσήλωσή της σε αυτές τις αρχές καθίσταται αξιόπιστος διεθνής και περιφερειακός εταίρος» υπογράμμισε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στις δύο «ιδιαίτερα επωφελείς για τα εθνικά της συμφέροντα συμφωνίες», όπως είπε, που σύναψε τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα, τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Γαλλία και την πρόσφατα τεθείσα σε ισχύ Τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA). Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε ότι αναβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό το γεωπολιτικό αποτύπωμά της Ελλάδας σε μια κρίσιμη για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια συγκυρία.


Πηγή