Παγώνη για ευλογιά των πιθήκων: Πιθανόν να είναι ανεμοβλογιά τα δύο ύποπτα κρούσματα

0

Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρα μας για τον εντοπισμό, ταυτοποίηση και έγκαιρη απομόνωση νέων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων. Ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως αγγίζει πλέον τα 1.362 περιστατικά, ενώ στην Ελλάδα έχει επιβεβαιωθεί ένα.

Για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, αλλά και για τα δυο άλλα ύποπτα περιστατικά, μίλησε στην ΕΡΤ το πρωί του Σαββάτου (11.06.2022) η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Αναμένεται επίσημη απάντηση, αλλά από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται για ανεμοβλογιά το ύποπτο κρούσμα της Αθήνας. Για το δεύτερο στην Κρήτη, δόθηκε απάντηση ότι είναι ανεμοβλογιά», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συνέστησε επίσης στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην πανικοβάλλονται. «Η ευλογιά των πιθήκων είναι αντιμετωπίσιμη, είναι ενδημική νόσος στην κεντρική Αφρική, ιδιαίτερα στο Κογκό, όπου υπήρχαν πολλά κρούσματα και κάποιοι θάνατοι, επειδή όμως δεν είχαν τα ιατρικά μέσα για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια», εξήγησε η Ματίνα Παγώνη.

«Δεν είναι εύκολη η μετάδοση»

«Όλα τα υπόλοιπα κρούσματα που φτάνουν στα 1.000 περίπου σε Ευρώπη και Αμερική, έχουν αντιμετωπιστεί χωρίς κανένα θάνατο, δεν χρειάστηκε να γίνει εμβολιασμός μέχρι την 4η μέρα και τα περισσότερα αντιμετωπίστηκαν στο νοσοκομείο ή στο σπίτι», πρόσθεσε. Μάλιστα, εξήγησε πως η μετάδοση δεν είναι τόσο εύκολη. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει επαφή με τα εξανθήματα του ασθενούς ή με αντικείμενα που έχει ακουμπήσει.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

To άρθρο Παγώνη για ευλογιά των πιθήκων: Πιθανόν να είναι ανεμοβλογιά τα δύο ύποπτα κρούσματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .


πηγη