Βασιλακόπουλος: Επικαιροποιημένο εμβόλιο κορονοϊού το φθινόπωρο για όλους – Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

0

Στο πώς θα πορευτούμε με την πανδημία του κορονοϊού από το φθινόπωρο, αλλά στα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας το πρωί της Κυριακής (12.06.2022) στο MEGA.

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού, ο καθηγητής σημείωσε ότι το φθινόπωρο θα έχουμε επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό. «Για τον υπόλοιπο πληθυσμό θα υπάρξει σίγουρα από το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του και τις μεταλλάξεις που έχουν επικρατήσει, θα είναι επικαιροποιημένο», ανέφερε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν τελειώσει οι κλινικές μελέτες για αυτό και δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις.

Για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, εξήγησε ότι «Αυτοί που πρέπει να κάνουν σίγουρα τέταρτη δόση, είναι αυτοί που έχουν ανοσοκαταστολές, ή αυτοί που είναι πάνω από 60. Ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση έχει βαλτώσει στη χώρα μας ακόμα και για αυτές τις ηλικίες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν το νέο εμβόλιο από το φθινόπωρο, γιατί συνεχίζουμε να έχουμε 4-4,5 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα».

Πρόσθεσε δε ότι «Είμαστε σε φάση ύφεσης, η ύφεση φαίνεται να έχει κάνει ένα πλατό πλέον, έχουμε λίγο λιγότερο από 100 εισαγωγές τη μέρα στα νοσοκομεία, ενώ έχουν ουσιαστικά αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα. Άρα οι μεγάλοι σε ηλικία πρέπει να προστατευθούν με την τέταρτη δόση».

«Υπάρχουν πλέον όπλα για τον κορονοϊό»

Όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ο καθηγητής σημείωσε ότι «Πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει και άλλα όπλα στα χέρια της, όπως ένα πολύ καλό αντιιικό σκεύασμα. Είναι ένα χάπι που το παίρνεις μόλις νοσήσεις για να αποφύγεις το νοσοκομείο. Υπάρχει και ένας συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων, που θα κρατάει έξι μήνες. Υπάρχουν όπλα, δε θα ξαναγίνει ο κορονοϊός αυτό που ήταν για την κοινωνία».

Έρχονται περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε και για την ευλογιά των πιθήκων, εκτιμώντας ότι θα καταγραφούν και άλλα κρούσματα το επόμενο διάστημα. «Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της».

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους», ανέφερε ο καθηγητής, καθησυχάζοντας αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από MEGA

To άρθρο Βασιλακόπουλος: Επικαιροποιημένο εμβόλιο κορονοϊού το φθινόπωρο για όλους – Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .


πηγη