Αποκαθίσταται πλήρως το εμβληματικό κτίριο της Villa Rossa στην Κέρκυρα

0

Την υπογραφή της σύμβασης, για το έργο «Αποκατάσταση του κτιρίου και των βοηθητικών κτισμάτων της Villa Rossa στην Κέρκυρα για πολιτιστική χρήση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου», υπέγραψε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, καθώς συμβολίζει το πέρασμα από τη μία εποχή στην άλλη. Η Villa Rossa χτίστηκε από τον Νικόλαο Ασπιώτη το 1864, τη χρονιά δηλαδή που τα Ιόνια Νησιά έγιναν αναπόσπαστο μέρος του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Παράλληλα αποτελεί την έκφραση της αστικής και οικονομικής ιστορίας της Κέρκυρας, δηλαδή το πέρασμα στην εποχή της Βιομηχανικής Περιόδου, καθώς η οικογένεια Ασπιώτη έβαλε τη σφραγίδα της στις τυπογραφικές τέχνες και την εξαγωγική δραστηριότητα. Συμμερίζομαι την αγωνία και την ανυπομονησία των Κερκυραίων να δουν την αποκατάσταση αυτού του εμβληματικού κτιρίου» δήλωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Προβλέπεται η πλήρης ανάπτυξη του ακινήτου με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του και η αξιοποίησή του ως πολιτιστικό κτίριο με εκθεσιακούς χώρους, στους οποίους περιλαμβάνεται και αναπτύσσεται η ιστορία της πόλης της Κέρκυρας.

Όπως εξήγησε αναλυτικά ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων & Υποδομών, Μανώλης Ορφανουδάκης, αντικείµενο του έργου είναι η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήµατος της Villa Rossa, που χωροθετείται σε οικόπεδο συνολικού εµβαδού 5426,70 τ.µ. και αποτελείται από την κύρια κατοικία της Villa Rossa (Κόκκινη Έπαυλη), το κτίσµα των παλαιών στάβλων, το οκταγωνικό περίπτερο, το µμικρό βοηθητικό κτίσµα παλαιάς δεξαµενής και τον υπαίθριο χώρο του συγκροτήµατος. Τα παραπάνω κτίρια έχουν χαρακτηριστεί, µε αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισµού, ως ιστορικά διατηρητέα µνηµεία.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφερειάρχη για όλες τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να φτάσει η ημέρα της υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία επισημαίνοντας ότι η Κέρκυρα αλλάζει πλέον σελίδα και στον τομέα του πολιτισμού με μια σειρά από σημαντικά έργα, όπως αυτό της αποκατάστασης της Villa Rossa, να έχουν δρομολογηθεί.

Το έργο προϋπολογισµού 4.800.000 € υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης: «Αποκατάσταση της Villa Rossa» που είναι ενταγµένη στο «ΕΠ Ιόνια Νησιά 2014-2020» και χρηµατοδοτείται από Κοινοτικούς Πόρους (Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) σε ποσοστό 80% και από Εθνικούς Πόρους σε ποσοστό 20%.

Η συνολική προθεσµία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 24 µήνες από την ηµέρα υπογραφής της σύµβασης.


Πηγή