Νίκος Ανδρουλάκης: «Το παιχνίδι δεν είναι πια για δύο. Η μάχη των εκλογών είναι για τρεις»

0

Στα Γιαννιτσά περιόδευσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη διάρκεια πολιτικής ομιλίας του, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για το «ποτάμι Αλλαγής που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και θα σαρώσει ένα άγονο πολιτικό σύστημα, θα σαρώσει την ελίτ του λαϊκισμού, αυτούς που σκέφτονται μόνο το μέλλον της καρέκλας τους και όχι το λαό».

Περιέγραψε την κοινή στρατηγική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές, που απ’ ότι φαίνεται δεν αργούν, όπως εκτίμησε.

«Μία κοινή στρατηγική ομοβροντίας επιθέσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κατά της νέας προσπάθειας που κάνει το ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουν κοινό συμφέρον αυτή η παράταξη να μην σηκώσει κεφάλι. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι! Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε δυναμικά ως πρωταγωνιστής. Γι΄ αυτό, αν παρακολουθήσετε τις τελευταίες μέρες τα επιχειρήματά τους είναι ταυτόσημα. Και ο ένας και ο άλλος έλεγαν μέχρι πριν από κάποιες εβδομάδες ότι κρύβομαι και δεν λέω με ποιους θα πάμε. Τι λένε αυτοί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε πολλαπλές τους συνεντεύξεις, στην ερώτηση τι θα κάνουμε με την κυβέρνηση της χώρας;», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Και προσέθεσε: «Ο ένας χθες απάντησε με αμετροέπεια ότι οι πρώτες εκλογές που επιβάλλει το Σύνταγμα είναι βατήρας. Όχι κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι βατήρας. Σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή. Περιπέτεια είναι η περιπέτεια, που οδήγησες εσύ τη χώρα σε δυόμισι μήνες εκλογές. Εμείς δεν θα βάλουμε τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια. Ο κ. Τσίπρας, στην ερώτηση με ποιους θα πάει, απάντησε μετά τη λαϊκή ετυμηγορία: ‘θα δούμε’. Άρα, οι δυο τους έχουν το προνόμιο να επιλέξουν μετά τις εκλογές με ποιους θα πάνε, ενώ εμείς θα πρέπει να πούμε από σήμερα τι θα κάνουμε. Ε όχι, αυτός είναι παραλογισμός», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχολιάζοντας τη μομφή που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός περί αλαζονείας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε: «Αλαζονεία δεν είναι να αναλύεις τα πραγματικά δεδομένα της χώρας. Αλαζονεία είναι ένας πρωθυπουργός, ενώ βλέπει ένα λαό να πληρώνει τις τρίτες μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία, να μην κάνει τίποτα για να αναστρέψει αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα. Αντί να νιώθεις τα προβλήματα του λαού που κυβερνάς, να βλέπεις μόνο πώς εσύ με την παρέα σου θα εξουσιάζεις, με ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας στην Ελλάδα».

«Είμαστε ένα μεγάλο εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους. Το παιχνίδι πια δεν είναι για δύο. Ας το χωνέψουν! Η μάχη των εκλογών είναι για τρεις, είναι μία μάχη που θα δοθεί με ισότιμους πολιτικούς όρους, όσο κι αν κάποια συστήματα εξουσίας και οικονομικά συμφέροντα θέλουν να κρύψουν αυτήν την προοδευτική επιλογή του ρεαλισμού και της συνέπειας», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δηκτικός ήταν απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ευρωπαϊκός πολιτικός πολιτισμός μάς οδηγεί να επιλέξουμε μεταξύ των δύο. Αφού λοιπόν θέλει μαθήματα ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού, θα του κάνουμε. Ευρωπαϊκός πολιτικός πολιτισμός σημαίνει να μην διχάζεις τον ελληνικό λαό με ψεύτικα δημοψηφίσματα, που δεν έχει κάνει ποτέ καμία ευρωπαϊκή χώρα. Ευρωπαϊκός πολιτικός πολιτισμός σημαίνει να σέβεσαι τους πολιτικούς σου αντιπάλους και όχι να τους απαξιώνεις καθημερινά με έναν στρατό διχασμού και τοξικότητας στα social media. Ευρωπαϊκός πολιτικός πολιτισμός σημαίνει να διαγράψεις τον Πολάκη αύριο το πρωί, γιατί είναι ένα δείγμα παρακμής κοινοβουλευτικού ήθους και σεβασμού του κοινοβουλευτικού λόγου».

Στη συνέχεια, έστρεψε ξανά τα πυρά του στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας: «Όσον αφορά στον κ. Μητσοτάκη και τα μαθήματα περί αλαζονείας. Ξέρετε, θα ακούσουμε πολλά. Το επόμενο βήμα του κ. Μητσοτάκη είναι να με κατηγορήσει ως υπόδειγμα οικογενειοκρατίας. Και μην περιμένετε να μην ακούσουμε τον κ. Τσίπρα, μέσα στα πολλά και την ομοβροντία των πυρών εναντίων μας, να μας κατηγορήσει για λαϊκισμό. Όλα θα τα ακούσουμε. Γι’ αυτό σας καλώ σε αυτό τον αγώνα, ενωμένοι, δυνατά, μπροστά, να δώσουμε μαζί τη μάχη και να ανατρέψουμε έναν πολιτικό συσχετισμό ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, που διχάζει το λαό, δεν βοηθά έναν λογικό, δημόσιο, αξιοπρεπή διάλογο και δεν επιλύει τα μεγάλα εθνικά ζητήματα της χώρας».

Για την τουρκική επιθετικότητα και το ΝΑΤΟ

Με φόντο την αυξανόμενη τουρκική παραβατικότητα, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «καλός πρωθυπουργός είναι αυτός που κοιτά μακριά. Είναι διορατικός. Πριν από μερικούς μήνες, ο κ. Μητσοτάκης, μετά την συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, μας είπε ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν πέρασαν λίγες εβδομάδες και είμαστε στο χειρότερο σημείο των προκλήσεων του κ. Ερντογάν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επανέλαβε την ανάγκη επιβολής εμπάργκο όπλων από τις ευρωπαϊκές χώρες προς την Τουρκία, απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία πρωτοστάτησε ο ίδιος.

Παράλληλα, στηλίτευσε εκ νέου την στάση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «δεν δεχόμαστε συμπεριφορές Πόντιου Πιλάτου. Δεν δεχόμαστε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ να λέει ‘βρείτε τα’. Μα τι να βρούμε; Τι μπορούμε να βρούμε με την Τουρκία, όταν δεν δείχνει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο; Τι μπορούμε να συζητήσουμε, όταν μιλάει για αποστρατικοποίηση των νησιών; Όταν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην κυριαρχία μας, χρησιμοποιώντας ρητορεία που διχάζει, υπονομεύει τη σταθερότητα και δημιουργεί μια αντίληψη ότι δήθεν εμείς είμαστε οι παραβάτες του διεθνούς δικαίου».

Για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά στην «αβελτηρία της κυβέρνησης», όπως είπε, να προστατεύσει τα οικογενειακά εισοδήματα από τον πληθωρισμό.

Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος και μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, αποτελούν την σταθερή δέσμη προτάσεων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα, αποδόμησε το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η μείωση του ΕΦΚ ευνοεί τους πλούσιους, σημειώνοντας πως «δεν καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός ότι τα πιο ενεργοβόρα αυτοκίνητα, τα έχουν οι πιο φτωχοί».

Τέλος,απάντησε στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για τα κριτήρια των επιστρεπτέων προκαταβολών, που δόθηκαν κατά την πανδημία. «Άκουσα τον κ. Γεωργιάδη να με ψέγει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν λέω ότι μεγάλο κομμάτι των επιστρεπτέων προκαταβολών δεν πήγαν στα σωστά χέρια. Την αλήθεια έχω να πω. Κάποιοι έπρεπε να τα πάρουν και καλώς τα πήραν, κάποιοι άλλοι κακώς τα πήραν, γιατί έγιναν οικόπεδα και καταθέσεις και είναι οι φόροι του ελληνικού λαού, κύριε Γεωργιάδη και κύριε Μητσοτάκη. Τους δικούς μας φόρους μοιράζετε. Κριτήρια λοιπόν, καθαρά κριτήρια κατανομής αυτού του δημοσίου χρήματος και όχι δημοσιονομικές πολιτικές που φέρνουν τη χώρα ξανά στο χείλος του γκρεμού», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.


Πηγή