Νέα σφοδρή αντιπαράθεση Ελλήνων βουλευτών με υπουργό του Ερντογάν

0

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, πήρε την σκυτάλη από τον Χολουσί Ακάρ στις επιθέσεις κατά της Ελλάδας.

Όπως και ο συνάδελφός του, όμως, πήρε και εκείνος σκληρές απαντήσεις από τους Έλληνες βουλευτές, κατά τη δεύτερη ημέρα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σοϊλού, πάντως, επέλεξε το μεταναστευτικό για να αντιπαρατεθεί με την ελληνική αντιπροσωπία και κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα – αλλά και την Frontex, ζητώντας μάλιστα την κατάργησή της – για συστηματικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενώ επανέφερε τα όσα είχε πει την Τρίτη ο Χολουσί Ακάρ, κάνοντας λόγο για «ελληνική βοήθεια στο PKK».

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να εμπλέξει τη χώρα μας στην υπόθαλψη τρομοκρατών με την Σουηδία και την Φινλανδία, για να προσθέσει ότι τα μέλη του PKK διαθέτουν επίσης γερμανικό και γαλλικό οπλισμό.

Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση του Ακάρ, και ο Σοϊλού πήρε ηχηρή απάντηση από τους Έλληνες βουλευτές.

Στη συνεδρίαση μίλησαν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός και οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι Έλληνες βουλευτές ξεκαθάρισαν ότι δεν γίνονται pushbacks μεταναστών στο Αιγαίο – μάλιστα, ο Μανούσος Βολουδάκης είπε ότι αυτές τις καταγγελίες, τις έχει εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να αποδειχτεί το παραμικρό – ενώ κατηγόρησαν την Άγκυρα πως εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Σε σχέση με τα περί υπόθαλψης τρομοκρατών, καθώς ο Σοϊλού ενέπλεξε μία σειρά χωρών, πέραν της Ελλάδας, οι βουλευτές επισήμαναν στον υπουργό Εσωτερικών του Ερντογάν ότι παρουσιάζει μία θεωρία συνωμοσίας της Δύσης εναντίον της Τουρκίας, η οποία δεν ισχύει.

«Εμείς θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχετε με εμάς στο ΝΑΤΟ, αν είμαστε μία ομάδα κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βολουδάκης.

Σπήλιος Λιβανός: «Του απαντήσαμε καθαρά και ξάστερα»

Ο Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, σημείωσε ότι ο Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε πως η Τουρκία τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της για το μεταναστευτικό, που απορρέουν από την συμφωνία του 2016, ενώ το άλλο μέρος, δηλαδή η ΕΕ δεν τις τηρεί.

«Ήταν μια τοποθέτηση», τόνισε ο κ. Λιβανός, «και πάρα πολύ επιθετική, αλλά και τελείως έξω από τα δεδομένα, στα οποία έχουμε συνηθίσει στην ευρωπαϊκή πολιτική, ως προς τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε εμείς τις τοποθετήσεις μας σε τέτοιου είδους φόρουμ».

Μάλιστα, όπως είπε, συνολικά η τοποθέτηση Σοϊλού απέναντι και σε άλλες χώρες «ήταν σε πιο υψηλούς τόνους» από αυτούς του Ακάρ.

Και προσέθεσε: «Του απαντήσαμε πολύ καθαρά, πολύ ξάστερα, τοποθετηθήκαμε για τα θέματα που μας αφορούν, είπαμε ότι αρνούμαστε κάθε κατηγορία και για τα pushbacks, βεβαίως και για τους θανάτους (σ.σ. μεταναστών) και παρουσιάσαμε τα νούμερα για το πόσους πρόσφυγες έχει σώσει η ελληνική ακτοφυλακή στα νερά του Αιγαίου».


Πηγή