Λέων για Πάτρα: Ασφυκτικό θάνατο δείχνουν τα ευρήματα σε Ίριδα και Μαλένα – Δεν χορηγήθηκε κεταμίνη

0

Πολλά εξακολουθούν να είναι τα ερωτήματα γύρω από τους αιφνίδιους και ανεξήγητους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα. Για τελευταίες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος ιατροδικαστικής εταιρείας Γρηγόρης Λέων.

«Περιμένουμε τα ασφαλή κι όχι τα γρήγορα πορίσματα» για τον θάνατο των δύο αδελφών στην Πάτρα «για να έχουμε αιτίες θανάτου που δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν» είπε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης (16.0.2022). Όπως διευκρίνισε, δεν χορηγήθηκε κεταμίνη στα δύο πρώτα παιδιά. «Η κεταμίνη είχε διερευνηθεί στο καλύτερο βιολογικό υλικό που μπορεί να έχει ένας ιατροδικαστής, δηλαδή το αίμα. Έχουμε βεβαιότητα ότι δεν χορηγήθηκε στα δύο πρώτα παιδιά κεταμίνη και επίσης έχουμε βεβαιότητα ότι δεν χορηγήθηκε και καμία άλλη ουσία που να επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα γιατί αυτές οι ουσίες αποκλείστηκαν με τις κατάλληλες εξετάσεις».

«Όσον αφορά στο δεύτερο παιδί υπάρχουν ευρήματα τα οποία πραγματικά καθοδηγούν με 100% ασφάλεια σε μία αιτία θανάτου και αυτή είναι ο ασφυκτικός θάνατος. Στο πρώτο παιδί καθοδηγούμαστε σε ασφαλή αιτία θανάτου απλά εκεί γίνεται πλέον και δια αποκλεισμού δηλαδή με την έννοια ότι επειδή έχουμε λιγότερα ευρήματα, θα συνδυαστούν οι εξωτερικές κακώσεις στο παιδί μαζί με τα εσωτερικά ευρήματα που έχουμε από τις ιστολογικές εξετάσεις, που επανελέχθηκαν και θα καταλήξουμε και εκεί σε ασφαλή αιτία θανάτου».

Στην ερώτηση αν έχουν γίνει λάθη για τα δύο πρώτα παιδιά, ο Γρηγόρης Λέων είπε: «Είμαι από τους πρώτους που έχουν μιλήσει για αστοχίες σε αυτήν την υπόθεση. Και ο λόγος που έχουμε αυτή τη στιγμή απομακρυνθεί από την έναρξη αυτής της υπόθεσης αρκετά είναι γιατί καταρχάς έπρεπε τα πράγματα να μπουν σε μια ορθή διαδικασία και να διορθωθούν οι όποιες αστοχίες υπήρξαν, και σε κάποια τεχνικά θέματα, αλλά κυρίως στις αιτίες θανάτου, στο “διάβασμα” των ευρημάτων».

Τέλος, για το πότε θα έχουμε μία σαφή εικόνα για το τι συνέβη, ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας είπε: «Στο μυαλό των συναδέλφων μου που έχουν πάρει τις εργαστηριακές εξετάσεις ήδη υπάρχει μία κατεύθυνση. Τώρα θα πρέπει να συντάξουν μία έκθεση, που δεν είναι εύκολη, καθώς δεν καταγράφουν απλά τα ευρήματα αλλά πρέπει να τα αποτυπώσουν ακριβώς όπως είναι αλλά και την σκέψη τους στο γιατί οδηγούνται σε αυτές τις αιτίες θανάτου με ασφάλεια καθώς υπήρξαν και δύο αιτίες θανάτου που όπως προείπαμε ήταν άστοχες. Αφενός θα πρέπει να ανατρέψουν τα προηγούμενα αίτια θανάτου και αφετέρου να δώσουν με ασφάλεια πλέον τις νέες αιτίες θανάτου οι οποίες θα δρομολογήσουν και τις εξελίξεις».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

«Μαραθώνια» η κατάθεση της Τσιόλα στο Ανθρωποκτονιών

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ιατροδικαστής Αγγελική (Γκέλλυ) Τσιόλα κλήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση του θανάτου της μικρής Ίριδας. Πρόκειται για την ιατροδικαστή που συνέταξε την έκθεση για τα αίτια θανάτου του βρέφους της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγου που απεβίωσε στις 21 Μαρτίου του 2021.

Πληροφορίες του tempo24.news αναφέρουν πως η κατάθεση της Αγγελικής Τσιόλα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σε σχέση με τα αίτια θανάτου του κοριτσιού, χωρίς ωστόσο να διαρρέει έως ώρας το περιεχόμενό της. Τονίζεται δε πως όσα είπε στην πεντάωρη κατάθεσή της αναμένεται να αξιολογηθούν στα πλαίσια της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ίδια υπηρεσία της Ασφάλειας Αττικής.

Το γεγονός πως οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής βρέθηκαν χθες στην Πάτρα για καταθέσεις, δείχνει πως η έρευνα για τους θανάτους των δύο κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου (Μαλένας και Ίριδας) είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη, ενώ για την υπόθεση του θανάτου της Τζωρτζίνας η δικογραφία έχει ήδη πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης με κατηγορούμενη την μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία είναι προφυλακισμένη στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και tempo24.news

To άρθρο Λέων για Πάτρα: Ασφυκτικό θάνατο δείχνουν τα ευρήματα σε Ίριδα και Μαλένα – Δεν χορηγήθηκε κεταμίνη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .


πηγη