ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟλοι συνυπεύθυνοι για το περιβάλλον

Ολοι συνυπεύθυνοι για το περιβάλλον

Κύριε διευθυντά

Πολύ εύστοχο το άρθρο «Ποιος αγαπάει το περιβάλλον;» του συνεργάτη σας Νίκου Βατόπουλου στο φύλλο της 2ας Ιουνίου. Η αγάπη για το περιβάλλον και οι τρόποι προστασίας του πρέπει να ξεκινήσουν από το δηµοτικό σχολείο. Εάν τα παιδιά αγαπήσουν το περιβάλλον και καταλάβουν την αξία του, υπάρχει βάσιµη ελπίδα ότι οι µελλοντικές γενεές θα καταφέρουν να ανατρέψουν τη σηµερινή απελπιστική κατάσταση.

Τι μπορεί να γίνει όμως σήμερα με εμάς τους ενηλίκους, που δείχνουμε άγνοια και αδιαφορία, και με τις καθημερινές μικρές πράξεις ή παραλείψεις επιβαρύνουμε το περιβάλλον; Πετάμε τα αποτσίγαρα όπου τύχει, δεν διαχωρίζουμε τα απορρίμματα σε ανακυκλώσιμα και μη, υπερκαταναλώνουμε πλαστικές σακούλες, αφήνουμε ξερά χόρτα και κλαδιά μέσα στα οικόπεδα. Πρέπει να αλλάξουμε με τις καθημερινές μας συνήθειες, πράγμα που δεν κοστίζει ούτε σε χρόνο ούτε σε χρήμα.

Επιτρέψτε μου να κάνω δύο προτάσεις: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στον τομέα ενημέρωσης των πολιτών και παρακολούθησης των γεγονότων. Θυμάμαι ότι πριν από λίγα χρόνια η Περιφέρεια Αττικής μάς ενημέρωνε με φωτεινές επιγραφές: «Προσοχή, σήμερα μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς», αλλά δεν είχε φροντίσει για την έγκαιρη αποκομιδή των εύφλεκτων υλικών (φύλλων και κλαδιών) από τους κοινόχρηστους χώρους των βορείων δήμων. Αποτέλεσμα, οι μεγάλες πυρκαγιές στις περιοχές αυτές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μεριμνά για την έγκαιρη απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από τους δημόσιους χώρους, να θέτει προθεσμία στους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, να φροντίσει για την τοποθέτηση τριών χωριστών κάδων ανακύκλωσης (για χαρτικά, μεταλλικά η πλαστικά απορρίμματα).

Η δεύτερη πρόταση αφορά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μπορεί να δημιουργήσει τηλεοπτικά σποτ, που να δείχνουν πόσο εύκολο είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον αλλάζοντας τις καθημερινές μας συνήθειες. Στα τηλεοπτικά αυτά σποτ μπορεί να συμμετέχουν και δημοφιλείς ηθοποιοί. Πρέπει να προβάλλονται πριν από την καταιγίδα των διαφημίσεων των ιδιωτικών καναλιών και, βέβαια, και από τα κρατικά κανάλια της τηλεόρασης.

Κωστας Γ. Τζαµουζακης

 


πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα