Αναγνωστοπούλου: Ο Πίτερ Μπρουκ σημάδεψε και επαναπροσδιόρισε τη σκηνοθεσία στο θέατρο

0

Το σεβασμό της για την προσφορά του Πίτερ Μπρουκ στο θέατρο εκφράζει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου με αφορμή το θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Οι σημαντικότερες σελίδες της θεατρικής περιπέτειας

Επαναπροσδιόρισε τους όρους της θεατρικής σκηνοθεσίας στον 20ο αιώνα και σημάδεψε τις σημαντικότερες σελίδες της θεατρικής περιπέτειας επισημαίνει η Σία Αναγνωστοπούλου χαρακτηρίζοντας τον Πίτερ Μπρουκ ιδιοφυή, πρωτοποριακό και πολυπολιτισμικό.

Διαβάστε επίσης Πίτερ Μπρουκ: Πέθανε το ιερό τέρας του θεάτρου

Διαβάστε επίσης Αναγνωστοπούλου: Η λύση προσωρινού δανεισμού ή «μοιρασιάς» των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι «επιζήμια»

Αναλυτικά η δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου για την απώλεια του Πίτερ Μπρουκ έχει ως εξής:

Ερευνητής, σκηνοθέτης και διανοούμενος

«Ο άνθρωπος που επαναπροσδιόρισε τους όρους της θεατρικής σκηνοθεσίας στον 20ο αιώνα, ο Πήτερ Μπρουκ, πέθανε. Ο σύνθετος αυτός ερευνητής, σκηνοθέτης, διανοούμενος, δημιούργησε τις πιο επιδραστικές παραστάσεις στην παγκόσμια σκηνή, με μια σκηνική γραφή πέρα από το συμβατικό θέατρο, βασισμένες στην απλότητα.

»Παραστάσεις απέριττες, σχεδόν γυμνές, οριοθετημένες αποκλειστικά από το μεγαλείο των κειμένων, είτε αυτά ήταν τα μεγάλα Σαιξπηρικά έργα, είτε το «Mahabharata», το έπος από την ινδουιστική μυθολογία (1985).

»Σημάδεψε, αυτός ο ιδιοφυής, πρωτοποριακός, πολυπολιτισμικός σκηνοθέτης, διανοούμενος, τις σημαντικότερες σελίδες της θεατρικής περιπέτειας. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό».


Πηγή