Κομισιόν: Απαγόρευση διέλευσης για στρατιωτικά και διπλής χρήσης αγαθά από τη Ρωσία που υπόκεινται σε κυρώσεις

0

Η Κομισιόν δημοσίευσε σήμερα περαιτέρω οδηγίες προς τα κράτη-μέλη σχετικά με τη διέλευση για εμπορεύματα από τη Ρωσία.

Όπως τονίζει, η διαμετακόμιση στρατιωτικών και διπλής χρήσης αγαθών και τεχνολογίας που υπόκεινται σε κυρώσεις απαγορεύεται πλήρως σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον τρόπο μεταφοράς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες η οδική διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις με ρωσικούς φορείς δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τα μέτρα της ΕΕ. Δεν υπάρχει παρόμοια απαγόρευση για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, με την επιφύλαξη της υποχρέωσης των κρατών μελών να διενεργούν αποτελεσματικούς ελέγχους. Τα κράτη μέλη ελέγχουν εάν οι όγκοι διαμετακόμισης παραμένουν εντός των ιστορικών μέσων τιμών των τελευταίων 3 ετών, αντανακλώντας ιδίως την πραγματική ζήτηση για βασικά αγαθά στον προορισμό, και ότι δεν υπάρχουν ασυνήθιστες ροές ή εμπορικές συνήθειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστρατήγηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κομισιόν: Σκοπός των οδηγιών να προσδιοριστούν οι κανόνες

Σκοπός των οδηγιών είναι να προσδιοριστούν οι κανόνες και να υπενθυμίσουν ότι τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να αποτρέπουν κάθε πιθανή μορφή καταστρατήγησης των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης των αμφίδρομων εμπορικών ροών μεταξύ της Ρωσίας και της περιφέρειας του Καλίνινγκραντ για να διασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν μπορούν να εισέλθουν στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ.

Τέλος, οι οδηγίες αυτές αποτελούν μέρος των τακτικών
τεχνικών ανταλλαγών σχετικά με την πρακτική εφαρμογή των περιοριστικών
μέτρων της ΕΕ, τα οποία έχουν επιβληθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο, ως
απάντηση στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

πηγη