Πατάτα: Κίνδυνος για μόλυνση από περονόσπορο στις πρώιμες καλλιέργειες

0

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων

Ο συνδυασμός της πολύ αυξημένης ατμοσφαιρικής υγρασίας ιδίως κατά τις βραδινές ώρες και των σχετικά χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών, όπως καταγράφτηκαν από τον εγκατεστημένο μετεωρολογικό σταθμό στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας τις τελευταίες ημέρες, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για την έναρξη των μολύνσεων από περονόσπορο σε όλες τις καλλιέργειες πατάτας.

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του οροπεδίου δε διαπιστώθηκαν ακόμη προσβολές από την ασθένεια. Ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο βλαστικό στάδιο που στα περισσότερα πατοχώραφα υπάρχει αλληλοεπικάλυψη του φυλλώματος των φυτών κατά μήκος των γραμμών φύτευσης.

Διαβάστε επίσης: Πατάτα: 9+1 μυστικά για σωστή και ποιοτική συγκομιδή

Στα πατατοχώραφα που είχε πραγματοποιηθεί ψεκασμός τις προηγούμενες ημέρες συστήνεται επανάληψή του μετά από 7- 12 ημέρες ανάλογα με τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε με σκευάσματα που εισχωρούν μέσα στο φυτό και δεν ξεπλένονται με την βροχή (μίγματα διεισδυτικών ή διασυστηματικών με επαφής). Αν χρησιμοποιούνται σκευάσματα επαφής (αμιγώς χαλκούχα κ.α.) να ανανεώνονται οπωσδήποτε μετά από σημαντικές βροχοπτώσεις πάνω από 15 mm συσσωρευτικά.

Ακόμη πιο επιτακτική είναι η ανάγκη άμεσης προστασίας στα πατατοχώραφα που δεν έχει γίνει κανένας ψεκασμός μέχρι τώρα.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη χρήση ενός ή περισσοτέρων μυκητοκτόνων της ίδιας χημικής ομάδας. Συστήνεται να γίνονται πάντοτε εναλλαγές μεταξύ των δραστικών ουσιών ως προς τον τρόπο δράσης (εναλλαγή διαφορετικών ομάδων κατά F.R.A.C.), για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του παθογόνου στα μυκητοκτόνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr