Το ανέκδοτο με τους οφειλέτες

0

Πλέον έχει καταντήσει το… αστείο της αγοράς όταν κάθε κυβέρνηση λέει ότι θα κρεμάσει στα μανταλάκια του μεγαλο-οφειλέτες. Δηλαδή όσους χρωστούν πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ σε εφορία και ΕΦΚΑ.

Μόλις πριν από 1,5 μήνα το υπουργείο Εργασίας είχε εκδώσει εγκύκλιο με την οποία προσκαλούσε τους οφειλέτες να σπεύδουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους μέχρι τις 21 Ιουνίου γιατί μετά θα ξεκινούσε η ανάρτηση των ονομάτων τους στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

«Φτάνει η ανοχή», έλεγαν τότε κάποιοι μεγαλόσχημοι, προειδοποιώντας ότι τέλειωσε πλέον η ανοχή.

Και ξαφνικά, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομίας, η ανάρτηση των ονομάτων αναβάλλεται για τον… Ιούνιο του 2023.

Ούτε τώρα θα μάθουμε δηλαδή ποιοι χρωστάνε πάνω από 112 δις ευρώ, μόνο στην εφορία, ενώ οι οφειλές στον ΕΦΚΑ ξεπέρασαν τα 42 δις ευρώ, 4 δις ευρώ περισσότερα στο πρώτο εξάμηνο.

Παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας αυτή την απόφαση έλεγαν ότι δεν θέλουν να μάθουν τα ίδια ονόματα. Δηλαδή κάποιες «τελειωμένες» εδώ και χρόνια εταιρείες, ανύπαρκτες και χωρίς ελπίδα να εισπραχτεί ούτε ένα σεντ. «Όχι άλλη Πειραϊκή Πατραϊκή και Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», έλεγαν θυμίζοντας ορισμένους κλασικούς μεγαλο-οφειλέτες.

Το ζήτημα είναι να αποκαλυφθούν εκείνοι που ενώ χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται, αλλά και να έχουν προσωπικές περιουσίες τεράστιες.

Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς έλεγαν ότι πρόκειται ασφαλώς για προεκλογικό μέτρο γιατί «που να μπλέκει τώρα η κυβέρνηση». Αλλά και ως μια ακόμη ευκαιρία στους οφειλέτες να πάνε να κάνουν κάποια ρύθμιση, μπας και γεμίσουν τα ταμεία στην προεκλογική χρονιά.


Πηγή