Λαγουβάρδος στο newsit.gr: Η μεγάλη διάρκεια του καύσωνα θα κουράσει τον ανθρώπινο οργανισμό – Θέλει προσοχή

0

Από σήμερα μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη περίοδο πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Ο καιρός αλλάζει και η μεγάλη διάρκεια του καύσωνα είναι αυτή που ανησυχεί τους ειδικούς, παρόλο που δεν θα υπάρξουν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος μιλάει στο newsit.gr για τον καιρό των επόμενων ημερών και για τον καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα μας.

«Από σήμερα ξεκινάει μια ιδιαίτερα μακρά θερμή περίοδος στη χώρα μας. Σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσουμε τους 37 βαθμούς Κελσίου για πολλές ημέρες. Σε κάποιες περιοχές θα δούμε τον υδράργυρο να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.

Το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τον ίδιο, «Θα είναι ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια και απ’ ότι φαίνεται θα πάμε μέχρι το τέλος του μήνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αυτό θα οδηγεί σταδιακά και σε υψηλές ελάχιστες, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, επομένως θα εντείνει τη δυσφορία. Λόγω της μεγάλης διάρκειας αυτός ο καύσωνας θα κουράσει αρκετά τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που θέλει πολύ προσοχή».

Επίσης, ο μετεωρολόγος τονίζει ότι «θα είναι επικίνδυνος και για τις δασικές πυρκαγιές γιατί αυτές οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν πολύ ξηρή καύσιμη ύλη, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε και ανέμους, οι οποίοι κυρίως από την Κυριακή και μετά θα ανεβάσουν αρκετά τους δείκτες επικινδυνότητας».

«Σήμερα η θερμοκρασία στην Αττική θα αγγίξει τους 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά την Κυριακή και την Δευτέρα μπορεί να δούμε και θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου», επισημαίνει.

Στην Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, η θερμοκρασία τη σημερινή ημέρα, θα αγγίξει τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Λάρισα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 39 βαθμούς Κελσίου σήμερα, 41 την Κυριακή και 42 βαθμούς Κελσίου την Δευτέρα.

Στα Τρίκαλα σήμερα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38°C

Στα Ιωάννινα τους 34°C

Στις Σέρρες τους 37 °C

Στην Πάτρα τους 37°C

Στο Ηράκλειο Κρήτης τους 32°C

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


πηγη