ΕΕ: Συμφωνία των 27 υπουργών Ενέργειας για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου

0

Θετικές εξελίξεις φαίνεται πως έρχονται από τη σύσκεψη των αρμοδίων Ευρωπαίων υπουργών για την από κοινού μείωση της ζήτησης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, αναφέρει σε τουίτ της η τσεχική προεδρία του συμβουλίου. Ειδικότερα σημειώνει:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό δεν ήταν μια αδύνατη αποστολή! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα».

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να είχε υποχρεώσει όλες τις χώρες της ΕΕ να συμμορφωθούν με τον στόχο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, συνάντησε αντίσταση από ορισμένα κράτη μέλη, οδηγώντας στην τρέχουσα πρόταση με πολλές εθνικές εξαιρέσεις.

«Ο Πούτιν θα συνεχίσει τα παιχνίδια»

Η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει η τροποποιημένη πρόταση θα εγκριθεί στη συνάντηση, ενώ χαρακτήρισε τις περικοπές φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως έχουσες «πολιτικά κίνητρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, δήλωσε ότι το μπλοκ πρέπει να δράσει “το συντομότερο δυνατό” για να ανταποκριθεί στις προγραμματισμένες περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας. «Ο Πούτιν θα συνεχίσει να παίζει τα βρώμικα παιχνίδια του στην κατάχρηση και τον εκβιασμό των προμηθειών φυσικού αερίου», είπε ο Σικέλα κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Πολωνική «ουδετερότητα»

Η υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας Άννα Μόσκουα είπε ότι το υπό συζήτηση σχέδιο είναι «ουδέτερο» για τη χώρα της, επειδή δεν περιελάμβανε δεσμευτικούς στόχους. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιεσδήποτε αποφάσεις που επιβάλλονται σε χώρες», είπε η Moskwa στους δημοσιογράφους. «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι εθνικό προνόμιο». Είπε επίσης ότι η Πολωνία δεν χρειάζεται να κάνει εξοικονόμηση καθώς η αποθήκη αερίου της ήταν γεμάτη.

«Ναι» από Γερμανία – Ιρλανδία

Ο Ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος, Eamon Ryan, εξέφρασε αμφιβολίες ότι μια μείωση κατά 15% θα ήταν αρκετή ενόψει της μεγάλης περικοπής της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου. «Αλλά είναι καλύτερο από το να μην το έχουμε, και νομίζω ότι το σήμα που στέλνει είναι επίσης σημαντικό», είπε. Μιλώντας στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock είπε ότι το μπλοκ δεν θα διχαστεί σχετικά με τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου και χαιρέτισε τις προσπάθειες συντονισμού των μέτρων εξοικονόμησης αερίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

πηγη