Επιμένει ο Πλεύρης για τον Τσίπρα – «Η καραντίνα δεν "σπάει" με αρνητικό τεστ»

0

Επιμένει ο Θάνος Πλεύρης σχετικά με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο προεδρικό Μέγαρο, καθώς – όπως υποστηρίζει – δεν θα έπρεπε να παρίστατο στην δεξίωση για τη δημοκρατία ή τουλάχιστον θα έπρεπε να φορά ενισχυμένη μάσκα καθώς μόλις λίγες μέρες πριν είχε βγει θετικός στον κορονοϊό.

Ο Θάνος Πλεύρης που μίλησε για τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ σημείωσε πως σε αυτή τη νέα φάση της πανδημίας προβλέπονται πέντε μέρες καραντίνα, η οποία – όπως είπε – δεν «σπάει» με αρνητικό τεστ. «Αυτές είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και αν δεν αρέσουν δεν σημαίνει ότι θα τις αλλάξουμε κατά περίπτωση. Συνεπώς αυτές οι οδηγίες δεν τηρήθηκαν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει μοριακό τεστ την προηγούμενη μέρα και είχε βγει αρνητικός.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε: «Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό έχουν γραφτεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι απόλυτα κατανοητές κι από ανθρώπους που δεν έχουν ακαδημαϊκές γνώσεις. Τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τις έχουμε κάνει απλές για να τις κατανοεί όποιος γνωρίζει ανάγνωση. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες νοηματικές διαδρομές για να τις διαβάσει κάποιος. Μπείτε να δείτε τώρα ΕΟΔΥ τις οδηγίες του ΕΟΔΥ στις 30/5/2022.

Δεν έχουμε σύνδεση με τεστ. Με το που νοσήσεις μπαίνεις καραντίνα πέντε μέρες με τη μέρα που νοσείς να μην μετράει. Η καραντίνα δεν σπάει από αρνητικό τεστ, είναι υποχρεωτική. Τις επόμενες 5 μέρες θες υποχρεωτικά μάσκα υψηλής προστασίας. Αν δεν σ’ αρέσουν οι οδηγίες, δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε. Όμως, δεν τηρήθηκαν από τον κ. Τσίπρα.

Η αιτιολογία ότι υπήρχε αρνητικό τεστ ή όχι, ας μας πουν με τις οδηγίες που έχουμε πού αναφέρουν ότι αν υπάρχει αρνητικό τεστ σπας την καραντίνα ή δεν φοράς μάσκα, εντός των χρονικών ορίων που ορίζουν οι οδηγίες».

Αποκλιμάκωση της πανδημίας

Ο υπουργός συνέχισε αναφερόμενος στο κύμα κορονοϊού τονίζοντας ότι το κύμα πανδημίας βρίσκεται σε αποκλιμάκωση και δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια μέτρα πριν το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές στο μοντέλο που ακολουθείται. Σημείωσε ότι αυτό το κύμα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα, ενώ έστειλε μήνυμα στις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν τώρα.

«Περιμένουμε από τις εταιρίες να έχουμε και τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Οπότε ο χρόνος που θα φθάσουν είναι πάρα πολύ κρίσιμος ειδικά για να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες όχι μόνο για την προστασία από τη βαριά νόσηση αλλά και από την απλή μόλυνση. Γι αυτό λέμε ότι είναι τώρα ο χρόνος για τους ευάλωτους πληθυσμούς να εμβολιαστούν. Θέλουμε να δώσουμε αυτό το μήνυμα ότι είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να εμβολιαστούν, καθώς πρέπει να προστατευούν από τη βαριά μόλυνση και αυτά τα εμβόλια προστατεύουν» είπε χαρακτηριστικά.

Για την εβδομαδιαία ενημέρωση τόνισε ότι μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό όχι από θέμα επιλογής αλλά από θέμα πραγματικότητας, καθώς η νόσηση του πληθυσμού δεν μεταφέρεται σε βαριές νοσηλείες. «Οπότε θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα μοντέλο συστάσεων και όχι υποχρεωτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο η ενημέρωση έχει τα χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία υπάρχουν, δίνονται ανά εβδομάδα, αξιολογούνται ανά εβδομάδα αλλά καθημερινά όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και στον ΕΟΔΥ έχουν την παρακολούθηση και αυτομάτως όποτε χρειαστεί μπορούμε να παρέμβουμε» πρόσθεσε.

Τι είπε για τα νέα εμβόλια Pfizer και Μoderna

Σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια τόνισε ότι και η Pfizer και η Moderna κινούνται σε μια κατεύθυνση να ολοκληρώσουν τις δοκιμές μέσα στο καλοκαίρι. «Πιθανολογούμε ότι προς τα τέλη του έτους θα υπάρχει η διαδικασία των επικαιροποιημένων εμβολίων» εκτίμησε ο υπουργός κάνοντας γνωστό ότι οι παραγγελίες της χώρας μας μεταφέρθηκαν για παράδοση των φθινόπωρο, ώστε να έχουμε και τις επικαιροποιημένες μεταλλάξεις.

Τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει, αλλά εξήγησε ότι το φθινόπωρο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Γι αυτό έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται όλες οι συνθήκες ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μην έχει μόνο επικουρικό χαρακτήρα, αλλά να μπει από την αρχή στο πρόγραμμα για να υπάρχουν περισσότερες κλίνες.

Τέλος μίλησε και για τις προσλήψεις προσωπικού τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τους 4.000 νοσηλευτές, ενώ δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης μια πρόωρη επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή.

To άρθρο Επιμένει ο Πλεύρης για τον Τσίπρα – «Η καραντίνα δεν "σπάει" με αρνητικό τεστ» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .


πηγη