Δένδιας: Στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών – Συνάντηση με την Κατρίν Κολονά

0

Ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στο Παρίσι, θα βρεθεί ο Νίκος Δένδιας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με την ομολογό του, Κατρίν Κολόνα.

Αναλυτικότερα, ο Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή 29 Ιουλίου, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τη νέα Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολόνα.

Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Γαλλίας ύστερα από τις γαλλικές εκλογές. Ο τότε Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Η επίσκεψη αυτή είναι σημαντική και από άποψης συμβολισμού, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά την συνάντηση με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, η οποία μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Τι θα συζητηθεί στο Παρίσι

Κατά τις συνομιλίες αναμένεται να τεθούν τα ακόλουθα ζητήματα:

  • η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
  • οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, καθώς και των συνεχιζόμενων προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων.
  • η νέα αρχιτεκτονική Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξετασθούν οι επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσοφείου, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
  • Η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας, υπό το φως και της προσεχούς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
  • Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ύστερα από τη σύγκλιση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Πηγή