Αναλένα Μπέρμποκ: Πρώτη στάση Αθηνα, δεύτερη Άγκυρα

0

Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ θα έχει στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Ελλάδα, (28 – 29 Ιουλίου), της πρώτης επίσκεψης της στη χώρα μας, μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν στις 11:15 κατ’ ιδίαν συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας θα λάβουν χώρα οι διευρυμένες συνομιλίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Αναλένα Μπέρμποκ: Τι θα συζητήσει η ΥΠΕΞ της Γερμανίας στην Αθήνα και ποια τα αγκάθια της επίσκεψης

Η ατζέντα

Εν συνεχεία, στις 12:45, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών θα καλύψουν όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκκρεμοτήτων. Επιπροσθέτως, οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και σε προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας. Μετά την Αθήνα η Μπέρμποκ θα αναχωρήσει για Τουρκία.

Μετά την Μπέρμποκ, Παρίσι

Ο Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή 29 Ιουλίου, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τη νέα Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολόνα.

Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Γαλλίας ύστερα από τις γαλλικές εκλογές. Ο τότε Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Η επίσκεψη αυτή είναι σημαντική και από άποψης συμβολισμού, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά την συνάντηση με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, η οποία μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Άγκυρα.


Πηγή