Ροδακινιά: Σε εξέλιξη η 3η πτήση του φυλλοδέτη – Πότε επεμβαίνουμε

0

Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων, που έχουν τοποθετηθεί στις ροδακινιές των πεδινών και πρώιμων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 3η πτήση του εντόμου φυλλοδέτη το χρονικό διάστημα 25-27 Ιουλίου.

Η έναρξη των ωοτοκιών του φυλλοδέτη υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 29-31 Ιουλίου, ενώ οι πρώτες εκκολάψεις του εντομολογικού εχθρού υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 2-4 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης: Ροδακινιά: Ξεκίνησαν οι πτήσεις εντομολογικών εχθρών – Τι να προσέξετε

Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

  • 31 Ιουλίου-2 Αυγούστου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών
  • 4-6 Αυγούστου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Προσοχή να δοθεί στον αριθμό ημερών αναμονής από την επέμβαση έως την συγκομιδή.

Σε ποικιλίες που πρόκειται να συγκομισθούν άμεσα να προτιμηθούν σκευάσματα του Bacillus thuringiensis.

Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Επειδή η προσβολή των καρπών εντοπίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο ψηλότερο τμήμα της κόμης των δέντρων (2 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και άνω), να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού οι κορυφές των δένδρων.

Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων στις παγίδες προέρχονται από τις περιοχές της Ημαθίας (Αλεξάνδρεια, Π. Σκυλίτσι, Νάουσα), της Πιερίας (Αιγίνιο, Κατερίνη, Δίον) και της Πέλλας (Σκύδρα, Ριζάρι, Κλεισοχώρι).

Τα θερμοκρασιακά δεδομένα υπολογισμού των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών προέρχονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας.

Να σημειωθεί ότι η πορεία των πληθυσμών των εντόμων, δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

Ανάρσια και Καρπόκαψα

Η πτήση των εντόμων εμφανίζεται συνεχής, με αύξηση συλλήψεων το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η επέμβαση για τον Φυλλοδέτη καταπολεμά αποτελεσματικά και την Ανάρσια και τον Βλαστορύκτη (Καρπόκαψα ροδακινιάς) (Grapholitha molesta Busck, Lepidoptera: Torticidae).